Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De Russische president Vladimir Poetin maakte donderdag bekend dat 34 landen interesse hebben getoond om lid te worden van BRICS, het internationale bondgenootschap van opkomende economieën.
Tijdens een vergadering met BRICS-functionarissen gaf Poetin een update over de status van de organisatie, die momenteel onder Russisch voorzitterschap staat. Het nieuws werd gedeeld door het Russische persbureau Tass.
BRICS, dat momenteel bestaat uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, biedt een alternatief voor de door het Westen gedomineerde wereldorde. Het bondgenootschap streeft naar meer geopolitieke invloed en economische samenwerking tussen landen die zich niet willen schikken naar de normen en waarden van Europese en Amerikaanse instellingen.
Poetin benadrukte de groeiende aantrekkingskracht van BRICS: “Op dit moment hebben 34 landen hun interesse kenbaar gemaakt om op een bepaalde manier betrokken te raken bij onze groep.” Hij noemde dit een belangrijk signaal dat de invloed van BRICS blijft groeien.
Recentelijk is BRICS uitgebreid met nieuwe leden, waaronder Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Turkije staat op de drempel van toetreding. De organisatie blijft daarmee een steeds aantrekkelijker alternatief voor landen die op zoek zijn naar een ander economisch en politiek model.
Tijdens de bijeenkomst herhaalde Poetin de toewijding van Rusland om de integratie van nieuwe leden soepel te laten verlopen. “Ons voorzitterschap heeft als doel om in alle opzichten te helpen bij de snelle en natuurlijke integratie van nieuwe lidstaten in BRICS,” aldus Poetin.
Poetin sprak ook over de mogelijkheid om een BRICS-parlement op te richten. Dit zou volgens hem een belangrijke stap zijn om multilateralisme en wereldwijde rechtvaardigheid te bevorderen. “Parlementen spelen een cruciale rol bij het bevorderen van democratie, soevereiniteit en wederzijds respect,” voegde hij toe.
BRICS is in korte tijd uitgegroeid van een klein collectief van opkomende economieën tot een krachtig geopolitiek blok dat steeds meer landen aantrekt. Wat ooit begon als een los samenwerkingsverband, ontwikkelt zich nu snel tot een serieuze tegenhanger van bestaande globale structuren.
De SEC overweegt het lanceren van altcoin ETF’s eenvoudiger en sneller te maken voor aanvragers. Dit is een belangrijke stap voor de industrie.
De Financial Action Task Force (FATF) gaat het komende jaar oorlog voeren tegen stablecoins en decentralized finance (DeFi).
Trump tekent zijn omstreden Big Beautiful Bill. Economen vrezen inflatie, critici spreken van herverdeling van arm naar rijk.
Cardano profiteert volop van Bitcoin’s koersrecord en de bredere crypto-stijging. De koers maakt een comeback – waar gaat dit heen?
Steeds meer bedrijven adopteren Bitcoin als alternatief voor kasgeld. Volgens Anthony Scaramucci gaat dat verdwijnen. Waarom is hij pessimistisch?
Beursexpert Tom Lee verwacht veel van de S&P 500 dit jaar, en dat is waarschijnlijk goed nieuws voor de Bitcoin koers.