Bitcoin, BTC
Bitcoin

Aantal Bitcoin in handen van retail-publiek bereikt hoogste punt ooit

De zware bearmarkt lijkt het retail-publiek er niet van te weerhouden om stevig in Bitcoin te stappen. Als we de cijfers van Glassnode mogen geloven, dan zijn 17 procent van alle Bitcoin momenteel in handen van retail-investeerders. Opvallend is dat deze statistiek al sinds 2011 in de lift zit.

Wat is een retail-belegger?

Glassnode kwalificeert iemand als “retail” als deze persoon minder dan 10 Bitcoin in een wallet heeft. Op dit moment vormt dat een bedrag van maximaal 169.000 dollar. Als je het ons vraagt is dat alsnog een behoorlijk pittige investering. De data van IntoTheBlock onderschrijft de bevindingen van Glassnode trouwens. Zijn laten zien dat adressen met 0 tot 10 Bitcoin ongeveer 17,3 procent van alle Bitcoin in handen hebben.

Dit getal stond begin 2020 nog op 12 procent, maar groeide exponentieel over het jaar 2022. Andere perioden van zware accumulatie door retail-beleggers vond plaats in 2013, 2014 en eind 2017. Aan het einde van iedere bullmarkt of het begin van de bearmarkt zie je dat retail-beleggers er vol inspringen. In februari 2021 lag dit getal nog op 13,9 procent, wat laat zien dat er langzaam maar zeker groei inzit.

Kritiek op Bitcoin

Opvallend is dat Bitcoin vaak kritiek krijgt over de zogenaamde oneerlijke verdeling van de supply. Nu zien we dus het bewijs dat een steeds groter deel van de Bitcoin in handen komt van “het publiek” en dat is een goede zaak. Uiteindelijk moet het geld van de toekomst niet een vorm van geld zijn die volledig in handen is van een klein groepje rijkaards. In november 2020 claimde Bloomberg dat slechts 2 procent van alle Bitcoiners 95 procent van alle Bitcoin in handen hebben.

Volgens Glassnode hield Bloomberg hierin echter geen rekening met het feit dat beursplatformen Bitcoin vasthouden voor miljoenen gebruikers. Het lijkt op de blockchain misschien alsof het om één persoon gaat, maar dat is in het geval van een Binance of Coinbase natuurlijk niet het geval. 

De verdeling is bij Bitcoin in ieder geval een stuk beter dan bij anderen munten. Als we bijvoorbeeld kijken naar Dogecoin, dan is 64 procent van de supply in handen van 0,1 procent van de adressen. In het geval van Ethereum ligt dat percentage op 38 procent en voor Bitcoin slechts op 9 procent.

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen