Cryptocurrency

Afrika nog onbenutte markt met unieke kansen en uitdagingen volgens CEO Binance

Volgens Changpeng Zhao (CZ), CEO van Binance, biedt het Afrikaanse continent een aantal unieke kansen voor de adoptie en ontwikkeling van cryptocurrencies. Tijdens een ‘Ask-Me-Anything’ (AMA)-sessie op Zoom gaf CZ tevens een aantal interessante inzichten.


Opbouwen Cryptomarkt Afrikaanse continent

Binance, één van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld, is langzamerhand gaan uitbreiden naar het Afrikaanse continent. Hier om de cryptomarkt in dit gebied op te bouwen. Deze blijkt namelijk nog onbenut te zijn volgens de CEO van de cryptocurrency exchange. In 2018 heeft Binance als eerste uitgebreid naar Oeganda, waarna meerdere landen volgden, waaronder Nigeria en Zuid-Afrika. Ook heeft het bedrijf nieuwe fiat-valuta’s aan het handelsplatform toegevoegd om de mensen uit deze landen te helpen. Hiernaast heeft het bedrijf geïnvesteerd in meerdere start-ups en heeft het ook gedoneerd aan lokale liefdadigheidsinstellingen.

Volgens Changpeng Zhao (CZ), kan het Afrikaanse continent een essentieel tandwiel worden in een steeds groter wordende basis van het internationale bedrijf.

“De gehele Afrikaanse markt wordt door ons beschouwen als een zeer belangrijke markt. Gedurende dit jaar hadden wij het geluk dat we een goede bankpartner in Zuid-Afrika hebben kunnen vinden. Hierdoor kunnen wij nu bankstortingen rechtstreeks accepteren via lokale bankrekeningen. Binnenkort kunnen wij ook aankopen door middel van creditcards gaan starten. Zuid-Afrika, en eigenlijk Afrika als geheel, is voor ons een heel belangrijke markt.”, liet CZ weten.


Niet zonder uitdagingen

Veel mensen in Afrika zijn niet verbonden aan een bank om hun (spaar)geld op te slaan. Hierdoor biedt het continent potentieel enorme mogelijkheden voor technologische innovaties op dit gebied. Een van deze innovaties zijn cryptocurrency exchanges, die op dit moment nog maar weinig actief zijn in het continent. CZ is dan ook van mening dat het gehele continent kan profiteren van dergelijke crypto exchanges. Dit zal echter niet gaan zonder de nodige uitdagingen. Hierover zei CZ het volgende:

“Ik denk dat er in Zuid-Afrika een paar crypto-exchanges zijn die het redelijk goed doen. Maar ik denk dat ze nog steeds relatief klein zijn. Ik weet niet zeker hoe winstgevend ze zijn of hoe duurzaam ze echt zijn. Ook denk ik dat de dekking in een aantal andere delen van Afrika nog erg zwak is, misschien wel erg slecht. Tot slot denk ik niet dat het in het algemeen heel eenvoudig is om cryptocurrencies in Afrika te kopen, dus om deze situatie te verbeteren willen wij graag wat bijdragen.”

Changpeng Zhao

Ook is het verifiëren van gebruikers in sommige Afrikaanse-landen een uitdaging. Dit komt omdat veel mensen in Afrika geen adressen hebben zoals wij gewend zijn in de westerse stijl. Dit is echter een probleem rondom het verificatie-proces die daar lokaal zouden moeten worden opgelost. “Dit is zeker te doen, maar is wel een uitdaging”, aldus CZ.


Wereldwijde COVID-19-pandemie

Een ander belangrijk punt in de AMA-sessie was de wereldwijde COVID-19-pandemie en het belang van fiat-stortingen die nieuwe gebruikers het ecosysteem van cryptocurrency inbrengen.

CZ verwacht dat wanneer het COVID-19-virus over is, dat de wereld zich veel meer gedigitaliseerd zal hebben. “Dit zou een zeer positief effect kunnen hebben op de adoptie en het gebruik van cryptocurrencies”, aldus CZ. De CEO van Binance gaf hierbij aan dat hij verwacht dat de wereld na het virus meer online en virtueler zal zijn. Dit doordat heel veel mensen op het moment thuis zitten, thuis online bestellingen plaatsen en hier nu de voordelen van inzien. Doordat lokale valuta normaliter alleen bij lokale webshops kunnen worden ingezet, kunnen cryptocurrencies hier een belangrijke rol gaan spelen. Op deze manier wordt het namelijk mogelijk om wereldwijd bestellingen te plaatsen. In potentie zit er dus veel in voor crypto’s.


Bitcoin vs Fiat-valuta’s

Tot slot gaf CZ aan dat er momenteel wereldwijd veel fiat-valuta’s worden bijgedrukt. Dit terwijl Bitcoin (BTC) juist net zijn derde halving achter de rug heeft. Waar fiat-geld nu nieuwe recordhoogtes bereikt in de hoeveelheid in omloop, neemt de toename bij BTC juist af. Hierdoor is het aanbod van BTC beperkt. Een nadeel van het bijdrukken van zoveel geld is dat de valuta hierdoor minder waard wordt. Het gevolg hiervan is inflatie. Dit kan bij BTC niet gebeuren. Al met al kunnen dit hele positieve effecten gaan hebben op de cryptocurrency-markt.