amerika
Bitcoin

Amerika is een steenrijk derdewereldland en dat is bullish voor Bitcoin

Amerika is een steenrijk derdewereldland; in de komende drie minuten ga ik uitleggen waarom dat het geval is en hoe Bitcoin daarvan kan profiteren. Na het loslaten van het schuldplafond is de Amerikaanse staatsschuld opgelopen van 31,4 naar 32,4 biljoen dollar (!). Het grote probleem is dat Amerika rente moet betalen over die schulden en in de onderstaande grafiek zien we hoe die kosten exploderen naar 1 biljoen dollar per jaar.

Fed interest payments

Ter vergelijking: Amerika maakt jaarlijks 800 miljard dollar vrij voor het complete leger. De rentekosten liggen daar inmiddels ver boven.

Amerika als derdewereldland

Het is natuurlijk een beetje heftig om te roepen dat Amerika een derdewereldland is. Ze zijn immers het machtigste land ter wereld en hebben met de Amerikaanse dollar ook nog eens de wereldreservemunt achter de hand.

Dat neemt niet weg dat de financiële gezondheid, met name op de lange termijn, er op dit moment niet goed uitziet. De onderstaande grafiek laat het jaarlijkse begrotingstekort van de Verenigde Staten zien.

Federal budget surplus

Op dit tempo is Amerika op weg om naar een jaarlijks begrotingstekort van 2,253 biljoen dollar. Hoe gaan ze dat tekort dichten? Je raadt het al; door nog meer schulden te maken.

Er komt te weinig geld binnen om de rekeningen te betalen en in plaats van bezuinigen, kiest de politiek ervoor om nog meer schulden te maken. Dat is namelijk de manier om populair te blijven als politicus. We smijten vandaag geld over de balk en zien morgen wel weer hoe we dat gaan terugbetalen.

Door dat begrotingstekort stijgen dus de overheidsschulden en als gevolg daarvan stijgen die dekselse rentekosten ook weer…

Amerika zit in exact dezelfde vicieuze cirkel als het gros van De Derde Wereld en lijkt wat de schuldpositie betreft op een ontwikkelingsland. We hebben hier te maken met een klassieke staatsschulden-crisis. Wat de situatie uniek maakt is dat het om de hoeder van de wereldreservemunt gaat.

Gevaarlijke situatie, maar goed voor Bitcoin?

Wat de situatie nog gevaarlijker maakt is dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) de afgelopen 16 maanden agressief de rente verhoogde om de inflatie omlaag te drukken.

Inmiddels is dat aardig gelukt, maar daar moet de Amerikaanse overheid een hoge prijs voor betalen. Een significant deel van de schulden zit namelijk in kortlopende staatsobligaties. In de onderstaande grafiek van Gavekal Research en Macrobond zien we dat Amerika in 2023 voor 6 biljoen dollar en in 2024 voor 3 biljoen dollar aan staatsobligaties moet herfinancieren.

US treasury debt

Waar ze dat in september 2021 nog tegen een rente van 0,1 tot 0,3 procent konden doen; betalen ze inmiddels meer dan 5 procent rente. Dat is ook waarom we de rentekosten (1 biljoen dollar momenteel) zo zagen exploderen de afgelopen maanden (zie eerste grafiek).

Hogere rentekosten -> groter overheidstekort -> Amerika moet lenen om tekort te dichten -> rentekosten lopen verder op…

Het lijkt een kwestie van tijd voordat de Federal Reserve een belletje krijgt van de Amerikaanse politiek om de rente te verlagen. Dat is namelijk de enige manier om deze kosten binnen de perken te houden.

Dat is natuurlijk goed voor de Bitcoin koers. Een lagere rente betekent dat de Amerikaanse dollar koopkracht verliest; mensen kunnen immers makkelijker geld lenen en daardoor komen er meer dollars in omloop.

Zo wordt de absolute schaarste van Bitcoin in dit op schulden gebaseerde systeem met de dag aantrekkelijker. Op de lange termijn is deze situatie bullish voor Bitcoin en iets minder bullish voor de Verenigde Staten van Amerika.

Gratis nieuwsbrief

Vind jij het gaaf om over dit soort macro-economische onderwerpen te lezen? Dan heb ik goed nieuws voor je. Ik schrijf namelijk een gratis nieuwsbrief.

Aanmelden kan hier.

Dank voor je tijd en wellicht tot ziens in je mailbox!

Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk