Amerika, verenigde staten
Regulatie

Amerikaans overheidstekort voor dit jaar al op 1,392 biljoen dollar

We zitten pas 10 maanden in het nieuwe fiscale jaar en de Amerikaanse overheid moet al een tekort van 1,392 biljoen dollar opschrijven. Deze data komt uit een nieuw rapport van de Treasury Department, welke de uitgaven en inkomsten van de overheid voor het fiscale jaar 2023 bijhoudt. Dat jaar loopt van 1 oktober 2022 tot 30 september 2023.

Volgens de laatste data is het overheidstekort dus opgelopen tot bijna 1,4 biljoen dollar.

Wat betekent dit?

De Amerikaanse overheid wist in de periode van oktober 2022 tot en met vandaag al 4,80 biljoen dollar uit te geven. Daar staan 3,413 biljoen dollar aan inkomsten uit belasting en andere zaken tegenover. Kredietbeoordelaar Fitch zegt dat hoewel Amerika een “AAA” rating heeft, de hoogst mogelijke beoordeling voor landen, staat het er momenteel wel negatief op vanwege de tekorten en de schuldenberg.

De bovenstaande afbeelding is een weergave van de inkomsten en uitgaven van de Amerikaanse overheid. Ondanks de gigantische tekorten en de enorme schuldenberg staat Amerika er volgens Fitch prima voor.

“Fitch gelooft dat de Amerikaanse beoordeling wordt ondersteund door exceptionele krachten, waaronder de omvang van de economie, een hoog bruto binnenlands product (BBP) en een dynamisch ondernemingsklimaat. Verder is de Amerikaanse dollar de wereldreservemunt, wat de overheid ongeëvenaarde financiële flexibiliteit geeft”, aldus Fitch.

Belasting moet omhoog

Volgens voormalig Treasury Secretary Larry Summers heeft de Amerikaanse overheid weinig keus met betrekking tot het tekort. Hij is ervan overtuigd dat de overheid de belastingen moet verhogen om zijn groeiende tekorten af te dekken. Het nadeel daarvan is natuurlijk dat je daarmee uiteindelijk de economie een knauw geeft, waardoor op de lange termijn wellicht je inkomsten dalen.

Alles bij elkaar zit Amerika wat de lange termijn betreft in een betrekkelijk lastig pakket. Niet in de laatste plaats vanwege de gigantische schuldenberg van het land. Door die enorme schulden is het land ook steeds meer kwijt aan rentebetalingen.

Op de lange termijn lijkt die situatie echt onhoudbaar, wat voor Bitcoin in theorie een goede zaak is. Amerika moet steeds meer dollars ‘printen’ om de boel draaiende te houden. Dat zorgt voor de verdere uitholling van de koopkracht van de dollar en dat maakt dat mensen in toenemende mate op zoek gaan naar alternatieven waar Bitcoin ook onder valt.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Rechtszaken kosten crypto-bedrijven $19 miljard in 2024, FTX en Alameda grootste verliezers
Heftig debat tussen senator Elizabeth Warren en crypto-voorstander John Deaton
Italië van plan om belasting op cryptowinst fors op te voeren naar 42% in nieuwe begroting 2025
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk