USA
Exchange, Regulatie

Amerikaanse autoriteiten verleggen aandacht naar Nishad Singh van FTX

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission en de Commodity Futures Trading Commission zijn een onderzoek gestart naar de voormalig technisch directeur van FTX, Nishad Singh. Uit de faillissementsaanvraag van FTX blijkt namelijk dat er een lening van 543 miljoen dollar is uitgegeven aan Singh, die ook onderdeel was van de ‘wirefraud’ chatgroep.

De druk neemt toe

Er komt steeds meer informatie over het schandaal rondom FTX naar buiten en dat zorgt ervoor dat de druk rondom de zogenaamde ‘inner circle’ van Sam Bankman-Fried toeneemt. Bankman-Fried was als CEO en oprichter van zowel FTX als Alameda Research natuurlijk de spil in het verhaal. Maar dat neemt niet weg dat er vele anderen bij betrokken waren. Eerder hoorden we al over Alameda Research CEO Caroline Ellison en natuurlijk Gary Wang, die als ingenieur een belangrijke rol speelde bij het handelsplatform.

Nu is daar dus de naam van Nishad Singh bijgekomen. Als de federale aanklagers genoeg bewijs vinden over de betrokkenheid van Singh bij de jarenlange fraudezaken bij FTX en Alameda Research, dan kan ook hij deze maand nog een aanklacht verwachten. Opvallend is dat Singh ook bij Bankman-Fried woonde in zijn penthouse op de Bahamas. Het is onduidelijk of Singh, die nog niet officieel als schuldige is aangewezen, momenteel met de Amerikaanse autoriteiten meewerkt.

Geen commentaar van advocaat

De advocaat van Singh, Andrew D. Goldstein, weigert op de geruchten te reageren. Het gigantische onderzoek naar de fraudezaak rondom FTX en Alameda Research is een van de grootste financiële misdaden in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Alles bij elkaar hebben Bankman-Fried en zijn kompanen miljarden dollars aan tegoeden van klanten vergokt. De kans is meer dan aanwezig dat in ieder geval Bankman-Fried voor de rest van zijn leven in het gevang beland.

Singh staat bekend als een begenadigt programmeur en een filantroop, al kunnen we dat laatste wel in twijfel trekken als gevolg van zijn betrokkenheid bij de fraudezaak. Iemand die mensen willens en wetens miljarden dollars aan zuurverdiende spaarcenten afhandig maakt voor zijn eigen gewin kunnen we moeilijk een filantroop noemen.

Net als Bankman-Fried was Singh iemand die graag geld doneerde aan de politiek. Sinds het jaar 2020 gaf hij meer dan 9,3 miljoen dollar aan democratische kandidaten. Inmiddels is dus bekend dat hij 543 miljoen dollar van Alameda Research leende, maar of hij dat kapitaal op foute wijze heeft ingezet is op dit moment onduidelijk.

Exchange nieuws

ABN Amro koopt beleggingsplatform BUX en stopt met de crypto handel
Deze grote Crypto-beurs geeft zojuist Ripple (XRP) aan haar aanbod toegevoegd
Crypto-investeerders trekken massaal hun activa terug na exploit bij HTX-crypto-exchange
Meer nieuws

Meest gelezen