rechter, amerika
Regulatie

Rechtszaken kosten crypto-bedrijven $19 miljard in 2024, FTX en Alameda grootste verliezers

Uit een nieuw rapport van CoinGecko blijkt dat de Amerikaanse autoriteiten in 2024 meer dan 19 miljard dollar aan kapitaal aftroggelden van crypto-bedrijven via schikkingen in de rechtszaal.

$12,7 miljard van FTX en Alameda

Het grootste bedrag werd uiteraard buitgemaakt bij FTX en Alameda Research. Van die partijen wist de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) 12,7 miljard dollar in beslag te nemen.

Dat bedrag zal gebruikt worden om voormalige gebruikers van het beursplatform terug te betalen. Van de 12,7 miljard dollar gaat er naar schatting 11,2 miljard dollar terug naar de gebruikers en andere crediteuren van FTX.

Het op één na hoogste bedrag was afkomstig van Terraform Labs, dat ermee akkoord ging om 4,5 miljard dollar te betalen, nadat een jury unaniem was over de schuld van het bedrijf en zijn oprichter Do Kwon in een door de Securities and Exchange Commission (SEC) aangespannen fraudezaak.

Genesis betaalde 2 miljard dollar aan schikkingsgelden nadat het Office of the New York Attorney General de firma en andere aangeklaagden ervan beschuldigden om meer dan 1,1 miljard dollar aan verliezen van gebruikers binnen Gemini Earn te verstoppen.

Acht schikkingen voor $19,45 miljard in 2024

Alles bij elkaar haalden de Amerikaanse autoriteiten volgens CoinGecko 19,45 miljard dollar, verdeel over acht verschillende schikkingen in 2024. Dat bedrag vertegenwoordigt een toename van 78,9% ten opzichte van 2023.

“Gezien het feit dat de Amerikaanse autoriteiten geenszins van plan lijken om het aanpakken van de crypto-industrie te verminderen, kan 2024 weleens op koers liggen om meer schikkingen bij elkaar te verzamelen dan vorig jaar”, zo schrijft CoinGecko.

Dat klinkt alsof de Amerikaanse autoriteiten met een soort klopjacht tegen crypto-bedrijven bezig zijn. Maar vergeet niet dat het logisch is dat fraudezaken als die van FTX, Terraform Labs en Genesis hierbij zitten.

Die ellende hoort niet thuis in de industrie, is schadelijk voor de reputatie van Bitcoin en zou met pek en veren de zaal moeten verlaten.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

Heftig debat tussen senator Elizabeth Warren en crypto-voorstander John Deaton
Italië van plan om belasting op cryptowinst fors op te voeren naar 42% in nieuwe begroting 2025
Zuid-Korea versterkt toezicht op cryptomarkt en overweegt lancering van crypto-ETF’s
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Bitcoin koers stijgt boven $64.000: $100 miljoen aan shortposities geliquideerd in mogelijk begin van Uptober
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk