Amerika, verenigde staten
Bitcoin, Regulatie

Amerikaanse senator: “Er is geen reden waarom crypto moet bestaan”

Als het aan de Amerikaanse senator Jon Tester ligt, dan is er geen reden dat crypto moet bestaan. De democraat was op 11 december te gast in het programma Meet the Press, waar hij onder andere beargumenteerde dat crypto geen echte waarde heeft. Volgens de senator is het belangrijk dat er wetgeving komt voor de industrie, zodat het in ieder geval wat legitimiteit krijgt.

Niemand kan het me uitleggen

Het lijkt erop dat Jon Tester, die sinds 2007 op zijn stoel als senator zit, daadwerkelijk de overtuiging heeft dat er geen waarde in crypto zit. “Het probleem als we het reguleren is dat het de mogelijkheid creëert dat mensen denken dat het echt is. Ik zie geen reden waarom dit spul überhaupt moet bestaan”, aldus Tester.

Ergens is het vreemd dat Tester zich op deze manier over de industrie uitlaat. Als je alleen al naar Bitcoin kijkt is het eenvoudig om de waarde aan te wijzen. Bitcoin kent een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, die je binnen 10 minuten naar iedere plek op de wereld kunt sturen voor een paar cent aan transactiekosten.

Leg die absolute schaarste van Bitcoin naast de schaarste van de Amerikaanse dollar en je snapt meteen dat het een interessant spaarmiddel kan zijn. Het is lastig te ontkennen dat veel mensen beschadigd zijn door het gebruik van de dollar als spaarmiddel. Als betaalmiddel fungeert de Amerikaanse dollar prima, maar om het jarenlang op een spaarrekening te bewaren is geen goed idee.

Het is een alternatief

Bitcoin is geboren als een alternatief voor de gekte van het traditionele financiële systeem. De meeste mensen die volledig in Bitcoin zitten willen zich losmaken van dat systeem. De oneindige geldprinterij die in het traditionele financiële systeem plaatsvindt, maakt het lastig om te begrijpen wat je nu echt bezit. Zelfs bedrijven voor bedrijven die winst maken, moet je de cijfers eerst corrigeren voor de inflatie om er zeker van te zijn dat het echte winst is.

Stel dat een bakker het jaar begint met 100 dollar aan reserves. Na een jaar broden bakken en verkopen zijn de reserves gestegen naar 105 dollar, maar de inflatie is 10 procent. Heeft de bakker dan wel echt winst gemaakt?

Op papier is hij 5 dollar rijker dan vorig jaar, maar zijn koopkracht is erop achteruitgegaan. Uiteindelijk gaat het om koopkracht en niet om het aantal dollars dat je bezit. De oeverloze geldprinterij in het traditionele financiële systeem maakt het lastig om echt van nep te onderscheiden. Dat is waarom Bitcoin een waardevolle asset kan zijn voor mensen die zekerheid willen. Als je 1 Bitcoin koopt, dan blijft dat altijd 1 van de 21 miljoen Bitcoin.

Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk