CBDC - central bank digital currency
Blockchain

Australische CBDC-lead: CBDC’s gaan niet over het oplossen van problemen van vandaag

Volgens executive die de CBDC-pilot overziet, die momenteel in Australië wordt uitgevoerd, kunnen digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC’s) wellicht geen directe problemen oplossen, maar ze kunnen het antwoord zijn op uitdagingen waarvan sommigen nog niet eens op de hoogte zijn.

Toekomstige problemen kunnen opgelost worden

Dilip Rao, een voormalige Ripple-directeur die nu het CBDC-onderzoeksproject van Australië leidt, vertelde dat een centrale bank uitgegeven valuta kon worden gebouwd voor nog niet overwogen gebruiksgevallen:

Het kan vandaag misschien geen probleem oplossen, maar misschien lost het de dag na morgen een probleem op.

Vraag waarom individuen CBDC willen gebruiken niet beantwoord

Rao bekleedt de functie van directeur van het onderzoeksprogramma bij het Digital Finance Cooperative Research Center, dat in samenwerking met de Reserve Bank use cases van een potentiële CBDC onderzoekt.

Niettemin merkte Rao op dat de vraag waarom individuen een CBDC zouden willen of moeten gebruiken nog steeds onbeantwoord is.

Een potentiële toekomstige toepassing, legde Rao uit, zou kunnen zijn dat grote instellingen die tokenized activa verhandelen op marktplaatsen de voorkeur geven aan het gebruik van een CBDC om risico’s te verminderen.

Meerdere mogelijke use cases onderzocht

In Australië loopt momenteel de CBDC-pilot. Hierin worden momenteel 14 mogelijke use-cases onderzocht. Het is benoemingswaardig dat in Australië een wetswijziging doorgevoerd moet worden voordat er überhaupt een CBDC zou kunnen komen.

Voor dergelijke wijzigingen om het parlement te bereiken, ‘moeten politici aan boord komen’. Zonder de nodige politici zal er ook geen wetswijziging komen, waardoor CBDC’s in het land geen kans van slagen zullen hebben. Het is nog niet bekend of en wanneer een potentiële wetswijziging besproken zal worden. De eerste stappen zijn gezet met de lopende pilot en is nog even afwachten op de resultaten hiervan.

Blockchain nieuws

Ripple brengt een whitepaper uit over CBDC’s
In 2024 vertrouwt 40% van de ontwikkelaars van cryptogames op traditionele gaming
NFT-Platform Enjin migratie van meer dan 200 miljoen NFT’s van Ethereum naar eigen Blockchain
Meer nieuws

Meest gelezen