Federal reserve
Regulatie

Bank of America CEO verwacht Amerikaanse recessie in Q1 2024

De Amerikaanse economie komt in het eerste kwartaal van 2024 waarschijnlijk in een recessie terecht als je het aan Bank of America CEO Brian Moynihan vraagt. In een nieuw interview met FOX Business zegt Moynihan dat de Amerikaanse centrale bank laat begon met zijn gevecht tegen de inflatie en dat de agressieve renteverhogingen waarschijnlijk een recessie zullen veroorzaken.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

In de afgelopen 16 maanden verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente haar het hoogste niveau in 22 jaar tijd.

Recessie voor Amerika?

Als de recessie dan eindelijk is erkend, dan zou de Amerikaanse centrale bank volgens Moynihan in het midden van 2024 moeten beginnen met het verlagen van de rente. “De Federal Reserve moet het gevecht tegen de inflatie winnen. Ze zijn laat begonnen […] Onze voorspelling is dat ze een voorzichtige recessie zullen veroorzaken in het eerste deel van 2024 en dat op de helft van het jaar de eerste renteverlaging komt”, aldus Moynihan.

Maar het interessante is dat de voorspellingen over een recessie steeds verder vooruitschuiven, wat betekent dat de kracht van de consument, de Amerikaanse economie en het bedrijfsleven goed is.

De uitspraken van Moynihan volgen op de laatste renteverhoging van de Federal Reserve die de rente in de range van 5,25 tot 5,50 procent bracht. Volgens de CEO van de Bank of America was de reactie van de Amerikaanse centrale bank op de pandemie overdreven en moeten ze nu de rente verhogen om de gevolgen daarvan enigszins om te draaien.

Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?

De grote vraag voor ons als investeerders is natuurlijk wat een potentiële Amerikaanse recessie, die de CEO van Bank of America voorspelt, betekenen voor de Bitcoin koers. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat het een negatieve impact op Bitcoin heeft.

Bitcoin handelt nog altijd als een zogenaamde risico-asset; investeerders behandelen Bitcoin over het algemeen als een soort tech-aandeel.

Wat dat betreft is de kans groot dat Bitcoin in de verkoop gaat zodra het duidelijk is dat de recessie aanstaande is. Voor de korte termijn is het dus niet goed voor Bitcoin.

Op de meer lange termijn kan het juist positief zijn, omdat het de Federal Reserve dwingt om op de rem te trappen en de rente te verlagen. Dat is op zijn beurt weer slecht voor de koopkracht van de Amerikaanse dollar; wat de schaarste van Bitcoin weer aantrekkelijker maakt voor investeerders.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen