Bitcoin UK / VK Flag
Regulatie

Bank van Engeland: reguleer crypto om nog een FTX-fiasco te vermijden

Het faillissement van FTX heeft volgens de vice-gouverneur van de Bank of England de noodzaak versterkt om cryptocurrency te reguleren. Dit heeft op zijn beurt weer het doel om het financiële systeem te beschermen.

Crypto-activiteiten moeten worden gereguleerd

Volgens de vice-gouverneur, Sir Jon Cunliffe, moet het Verenigd Koninkrijk alle crypto gerelateerde activiteiten en entiteiten binnen de regelgeving brengen. Dit komt simpelweg neer op een crypto gerelateerde regulatie in het land.

Een belangrijke reden hiervoor is het recente faillissement van de FTX crypto exchange. In een enorm korte tijd viel de op-één-na grootste crypto-exchange om, waardoor ze nu ongeveer een miljoen schuldeisers hebben die ze niet meer kunnen betalen. De exchange had een zwart gat van $8 miljard dollar die ze snel moesten vullen, maar tot op heden nog niet gelukt lijkt te zijn.

Volgens Sir Jon moet iedereen die op een gereguleerde beurs handelt, of dit nou crypto is of wat dan ook, de bescherming kunnen verwachten die ze zouden krijgen in een conventionele financiering. Hij gaf aan dat het falen van FTX ‘momenteel niet groot genoeg was om de stabiliteit van het financiële systeem te bedreigen’, maar dat toekomstige crashes grotere gevolgen kunnen hebben. Hier voegde hij het volgende aan toe:

Wij moeten niet wachten tot het groot en verbonden is om de regelgevende kaders te ontwikkelen die nodig zijn om een cryptoschok te voorkomen die een veel grotere destabiliserende impact zou kunnen hebben.

Werk aan digitale valuta naast Britse Pond gaat door

Het is benoemingswaardig dat volgens de vice-gouverneur de ineenstorting van FTX geen invloed heeft op het werk van de bank om een digitale valuta van de centrale bank te ontwikkelen die naast het Britse pond kan worden gebruikt. Sir Jon zei dat zijn eerste reactie was dat er ‘echt geen verband was tussen FTX en ons werk’.

Sir Jon zei dat Threadneedle Street en de Financial Conduct Authority (FCA) van plan waren door te gaan met het reguleren van meer digitale activa, met name stablecoins, cryptocurrencies met waarden gekoppeld aan fiat-valuta’s zoals de dollar en het pond.

Hij zei dat de verordening tot doel zou hebben ervoor te zorgen dat stablecoins “voldoen aan normen die gelijkwaardig zijn aan die van commercieel bankgeld”. De munten moeten zo zijn opgezet dat de uitgever indien nodig contant kan aflossen.

Ineenstorting roept vragen op

De ineenstorting van de cryptocurrency exchange FTX heeft er op zijn beurt geleid tot vragen over de vraag of toezichthouders misschien meer hadden moeten doen om te anticiperen op het falen ervan. In de Verenigde Staten trok FTX markten, politici en regelgevers het hof, hen het hof makend met de belofte van nieuwe wetten die de uitwisseling van digitale munten zouden reguleren.

Sam Bankman-Fried heeft naar verluidt deposito’s van klanten hebben gebruikt om in het geheim miljarden ponden te financieren in risicovolle transacties bij een cryptocurrency-hedgefonds. De crypto-exchange stortte in met slechts 900 miljoen dollar aan liquide middelen en had een gat van maar liefst 8 miljard dollar in de financiën.

FTX werd echter nooit gereguleerd in het VK en de FCA waarschuwde in september dat klanten al hun geld konden verliezen als ze op de exchange handelden. Dat de exchange op zo’n manier failliet ging had natuurlijk echter niemand verwacht.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen