Wat is DeFi?

De decentrale revolutie begon in 2009 met de lancering van de Bitcoin blockchain. Met de uitvinding van Satoshi Nakamoto als basis zijn er vervolgens vele andere projecten ontstaan. Waar Bitcoin puur is gebouwd als een nieuw decentraal geldsysteem, zijn Ethereum en soortgelijke projecten met hele andere dingen bezig.

DeFi

Ethereum laat zichzelf het beste omschrijven als een gedeelde computer voor de wereld. Een decentrale computer waar in theorie iedere applicatie op gebouwd kan worden. De meest populaire toepassingen op smart contract platforms als Ethereum zijn op dit moment Non-Fungible Tokens (NFTs) en Decentralized Finance (DeFi). Op deze pagina duiken we dieper in de magische wereld van DeFi. Wat is het precies en waarom heeft het de potentie om de financiële wereld voorgoed te veranderen?

In de basis maakt DeFi het mogelijk om financiële producten te gebruiken en toegang te krijgen tot financiële dienstverlening zonder afhankelijk te zijn van tussenpersonen. Hierbij kun je denken aan het verstrekken en afsluiten van leningen, zonder dat je geld verliest aan een tussenpersoon. Het is een pure vrije markt voor de financiële wereld die wordt beschermd door decentralisatie en de keiharde computercode in smart contracts. Een nieuwe financiële wereld waar iedereen aan kan meedoen en waar je zelfs eigenaar van kunt worden door de tokens van jouw favoriete blockchain te kopen. Dat de financiële wereld de potentie van DeFi erkent zien we terug in de totale hoeveelheid waarde die momenteel in alle protocollen zit. Op 1 januari 2020 ging het nog om 600 miljoen dollar, terwijl er vandaag de dag 198 miljard dollar in DeFi projecten zit. Met 108 miljard dollar is Ethereum op dit gebied nog altijd de grote marktleider.

DeFi

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Wat zijn de meest populaire DeFi toepassingen van dit moment?

We weten nu in grote lijnen wat DeFi betekent, maar je bent hier natuurlijk gekomen om te leren over de mogelijkheden. Wat kan je eigenlijk met DeFi? Dat is de vraag die we hier gaan beantwoorden.

Geld lenen, leningen verstrekken en staking

De DeFi-wereld kent vele toepassingen, maar de markt voor leningen en staking is waarschijnlijk de grootste. De decentrale geldmarkten maken het voor gebruikers mogelijk om digitale assets te lenen, leningen te verstrekken en crypto te staken. Binnen een paar minuten kun je een lening afsluiten, maar ook je eigen assets uitlenen om daar rente over te ontvangen. Het staken van je crypto, wat betekent dat je het tijdelijk vastzet, zorgt ervoor dat er liquiditeit beschikbaar is op de verschillende DeFi-handelsplatforms. Als beloning voor het staken en de liquiditeit die je daarmee aan het platform verstrekt krijg je ook een rendement. Voor deze toepassingen kun je terecht bij onder andere Compound, MakerDAO en bijvoorbeeld Curve.

Decentrale exchanges (DEX)

Een andere interessante toepassing van DeFi zijn de decentrale exchangeplatforms. Marktplaatsen waar kopers en verkopers direct met elkaar verbonden worden. Het grote verschil met gecentraliseerde exchanges is dat je in de DeFi-wereld volledig in controle blijft over je eigen tegoeden. Jij hebt de private keys en bent nog altijd de baas over je eigen crypto. Het zijn de smart contracts die als ‘tussenpersoon’ de transacties faciliteren. Voorbeelden hiervan zijn Uniswap, Sushiswap en PancakeSwap.

Synthetische assets

Synthetische assets vormen een toepassing voor DeFi die de digitale wereld kan koppelen aan de fysieke wereld. Wat denk je bijvoorbeeld van tokens die aandelen, obligaties of bijvoorbeeld grondstoffen als goud en zilver vertegenwoordigen. In principe zijn de mogelijkheden eindeloos. Synthetix is hier een goed voorbeeld van, maar Terra is ook een interessante speler op het gebied van synthetische assets.

Non-Fungible Tokens (NFTs)

Als we het over DeFi hebben kunnen we natuurlijk niet om NFTs heen. Simpel gezegd is een NFT een unieke token die in principe iedere asset ter wereld kan vertegenwoordigen. Een huis, een kunstobject, maar ook een klein stukje van een schilderij. Ook op dit gebied zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt NFTs verdienen in de games van Axie Infinity en The Sandbox, maar ook NFTs kopen en verkopen op grote marktplaatsen als bijvoorbeeld OpenSea.

Hopelijk heb je met de bovenstaande voorbeelden enkele handvatten om aan de slag te gaan en wat te experimenteren met DeFi. Het is belangrijk om je te beseffen dat veel projecten nog in de kinderschoenen staan. Jammer genoeg komt het nogal eens voor dat de ontwikkelaars van projecten er uiteindelijk met de fondsen vandoor gaan. Het gebeurt steeds minder en het aantal projecten met een goede reputatie en geschiedenis neemt toe. Wat we met deze waarschuwing willen zeggen is dat je vooraf goed onderzoek moet doen naar het platform waar je voor kiest en altijd met kleine bedragen moet beginnen. Een goede vuistregel is om alleen te spelen met geld dat je niet direct nodig hebt.

Wat maakt DeFi anders dan de traditionele financiële wereld?

Het DeFi universum is grotendeels begonnen op Ethereum, maar heeft zich uitgebreid naar platforms als Cardano, de Binance Smart Chain, Cosmos, Solana, Avalanche, Polkadot en nog veel meer blockchains. Maar wat karaktiseert een DeFi-project? Wat maakt het anders dan alle andere financiële toepassingen die we kennen uit de traditionele wereld?

Decentraal en geen toestemming nodig

De eerste en waarschijnlijk belangrijkste karaktereigenschap van DeFi-projecten is dat het decentrale applicaties zijn waar je geen account voor hoeft aan te maken. Iedereen kan onder dezelfde regels participeren. Je hoeft geen KYC-programma te doorlopen en kan binnen een paar minuten van start.

Je assets volledig in eigen beheer

Binnen de DeFi-wereld blijf jij altijd de baas over je eigen tegoeden. De private keys blijven altijd van jou. Bij een gecentraliseerde exchange is dat niet het geval. Net als dat het geld op jouw traditionele bankrekening met één pennenstreek bevroren kan worden. Je kunt daarom zeggen dat crypto de enige assets ter wereld zijn die je daadwerkelijk kunt bezitten.

Programmeerbaar en onveranderbaar

Het bijzondere aan DeFi is dat we doormiddel van smart contracts allerlei financiële constructies kunnen bouwen die zichzelf uitvoeren. Er komt geen menselijk handelen meer aan te pas, wat de kans op fouten kleiner maakt. Tenzij er natuurlijk fouten in het smart contract zitten, wat ook nog weleens voorkomt. Voorzichtigheid is dus altijd geboden. Daarnaast zijn DeFi-transacties onveranderbaar, niemand kan ze meer terugdraaien. Hetgeen tegelijkertijd een kracht en een zwakte is.

Dit was hem dan! Je eerste introductie in de magische wereld van Decentralized Finance. Wij hopen dat je na het lezen van deze pagina een globaal idee hebt van de mogelijkheden die DeFi te bieden heeft. Om een beetje gevoel te krijgen bij hoe alles werkt kun je het beste aan de slag met één van de bovenstaande voorbeelden. Door te spelen met de verschillende platforms en assets ga je pas echt begrijpen hoe DeFi werkt en waarom het de potentie heeft om zoveel te veranderen in de financiële wereld.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk