Wat is een ETF?

ETF is een afkorting van Exchange Traded Fund. Dit zijn fondsen die op de beurs verhandeld worden. Vaak zijn het mandjes van bijvoorbeeld aandelen of grondstoffen. Het zijn beleggingsproducten die het eenvoudig maken om gespreid te investeren of waarmee je heel eenvoudig bepaalde grondstoffen kunt kopen.

ETF

De voordelen van ETFs zijn dat je makkelijk een breed portfolio van assets kunt opbouwen en vaak tegen relatief lage kosten. De aandelen van Google en Amazon kosten bijvoorbeeld enkele duizenden euro’s en voor veel mensen is dat teveel geld om in deze bedrijven te investeren. Als een relatief klein vermogen hebt, dan is het via een ETF eenvoudig om tegelijkertijd in een grote hoeveelheid bedrijven te investeren. Koop je gewone aandelen? Dan heb je een hoop geld nodig om tegelijkertijd in bedrijven als Tesla, Microsoft, Amazon, Apple en Google te investeren.

De taak van een ETF is om de onderliggende waarde van de assets die het representeert te volgen. Een simpele ETF die een mandje van bepaalde aandelen of grondstoffen vertegenwoordigt volgt qua prestaties altijd exact de koersen van deze beleggingsobjecten. Dat maakt ETFs voor veel mensen een betrouwbare, veilige en simpele manier om te investeren.

Bitcoin ETF

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Wat is een Bitcoin ETF?

We horen de laatste tijd steeds vaker nieuws over zogenaamde Bitcoin ETFs. Dit zijn fondsen die het mogelijk maken om in Bitcoin te investeren zonder dat je daadwerkelijk Bitcoin hoeft te kopen. Het fonds regelt op de achtergrond alles automatisch voor de investeerders. Dit maakt het koop- en bewaarproces makkelijker voor mensen zonder technische kennis van Bitcoin. Normaal gesproken volgt een ETF vaak een mandje van aandelen of grondstoffen, maar in het geval van Bitcoin gaat het puur om Bitcoin. In de basis zijn er twee soorten Bitcoin ETFs: Bitcoin futures ETFs en spot Bitcoin ETFs.

Bitcoin futures ETFs

Een Bitcoin futures ETF is een beleggingsobject waarbij de fondsbeheerder Bitcoin futures contracten inkoopt. Futures contracten maken het mogelijk om te wedden op de Bitcoin koers. Waarbij de eigenaar van het contract de asset op een bepaalde datum en tegen een specifieke prijs moet kopen of verkopen. Heb je bijvoorbeeld nu niet voldoende cash beschikbaar om Bitcoin te kopen, maar verwacht je dat de koers flink gaat stijgen? Dan kun je futures contracten kopen waarmee je bijvoorbeeld over 12 maanden één Bitcoin kunt kopen voor 50.000 dollar. Met een Bitcoin futures ETF koop je een aandeel van een fonds die deze futures contracten opkoopt. Onder andere om deze reden is een Bitcoin futures ETF vaak wat duurder en handelt de koers niet volledig gelijk met de spotmarkt. Dit is waarom veel Bitcoiners een spot Bitcoin ETF als de heilige graal zien binnen deze markt.

Spot Bitcoin ETFs

Een spot Bitcoin ETF is een beleggingsobject waarbij de fondsbeheerder daadwerkelijke fysieke Bitcoin koopt om de waarde van het fonds te dekken. Je betaalt hier enkel de beheerskosten en andere kosten die een beheerder maakt. Een spot Bitcoin ETF volgt exact de koers van Bitcoin en is dus een eenvoudig manier om in Bitcoin te investeren.

Bestaande Bitcoin ETFs

Op het moment van schrijven zijn er wereldwijd al meerdere Bitcoin ETFs van beide soorten op de markt. De meest bekende is de Canadese Purpose Bitcoin ETF, een spot Bitcoin ETF die al meer dan 31.149 Bitcoin in beheer heeft voor hun klanten. Naast Canada zijn er ook in Singapore, Brazilië en Australië spot Bitcoin ETFs beschikbaar. In Amerika zijn er momenteel vier Bitcoin futures ETFs op de markt, maar is het nog wachten op een spot Bitcoin ETF.

De lange strijd om een spot Bitcoin ETF in Amerika

Amerika is het beloofde land als het gaat om de financiële markt. De hele Bitcoin-industrie kijkt dan ook al jaren uit naar de goedkeuring van een Amerikaanse spot Bitcoin ETF. Tot nog toe heeft de Amerikaanse toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), echter alle aanvragen afgekeurd. Nu meerdere landen al een spot Bitcoin ETF hebben goedgekeurd neemt de druk op de SEC om een Amerikaanse spot Bitcoin ETF goed te keuren ook toe. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat de belangrijkste financiële toezichthouder ter wereld overgaat.

De goedkeuring van een Amerikaanse spot Bitcoin ETF is in de eerste plaats belangrijk voor Bitcoin omdat het zekerheid geeft. De kans dat Amerika na de goedkeuring van een spot Bitcoin ETF Bitcoin nog gaat verbieden is namelijk klein. Voor veel investeerders zou dat het laatste greintje onzekerheid wegnemen en datgene zijn wat nodig is om ze over de streep te trekken. In Canada heeft de Purpose Bitcoin ETF na iets meer dan één jaar tijd 31.149 Bitcoin ingekocht, maar de Amerikaanse ETF markt is ongeveer 20 maal groter dan de Canadese. Wat zou betekenen dat er bij de goedkeuring van een Amerikaanse spot Bitcoin ETF waarschijnlijk een vloedgolf aan kapitaal richting Bitcoin gaat. Om die reden wachten veel Bitcoiners met smart op de goedkeuring van een Amerikaanse spot bitcoin ETF.

De druk op de SEC is momenteel dusdanig hoog, dat onder andere vermogensbeheerder Grayscale heeft aangekondigd de toezichthouder voor het gerecht te slepen bij een nieuwe afwijzing. Het is nog maar de vraag of ze die woorden waar zullen maken, maar het geeft aan dat de industrie zo langzamerhand klaar is met de excuusjes van de SEC om geen spot Bitcoin ETF toe te laten in Amerika.

ETFs met Bitcoin miners en Bitcoin Bedrijven

Er zijn ook ETFs waarmee je in de aandelen van Bitcoin miners en andere Bitcoin-gerelateerde bedrijven kunt investeren. De grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, heeft sinds kort bijvoorbeeld de iShares Blockchain and Tech ETF. Binnen deze ETF neemt Coinbase 10 procent van het portfolio in beslag, maar zitten ook miners als Marathon Digital en Riot Blockchain voor ongeveer 10 procent in het mandje. Dit is een Bitcoin ETF waarmee je niet direct in Bitcoin investeert, maar meer in de industrie die om Bitcoin heen hangt. Deze bedrijven kunnen het in theorie beter doen dan Bitcoin zelf, maar dat is natuurlijk geen zekerheidje. Net als iedere investering overigens, want als er geen risico aan een investering verbonden is, dan zou er geen geld mee te verdienen zijn.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk