Bitcoin prijs, Bitcoin
Bitcoin

Belangrijke week in aantocht voor Bitcoin en de rest van de cryptomarkt

Bitcoin is er niet in geslaagd om de grens van 17.000 dollar te behouden, want de bears geven zich rond dit niveau niet zomaar gewonnen. Dat wil overigens niet zeggen dat Bitcoin momenteel ver onder die koers handelt. Er staat nu een koers van 16.930 dollar op de borden met een min van 1,50 procent voor de afgelopen 24 uur.

BTC koers 12 dec 2022
Bitcoin koers 1 uur per candle – Bron: Tradingview

Belangrijke week in aantocht voor crypto

Deze week is het namelijk zowel aan de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank om een nieuw rentebesluit te nemen. De renteverhogingen van met name de Federal Reserve hebben de markt dit jaar behoorlijke tikken gegeven. Interessant is dat het erop lijkt dat ze tijdens de rentevergadering van 14 december voor het eerst gas terugnemen.

De Federal Reserve verhoogde de rente de afgelopen vergaderingen iedere keer met 0,75 procent en de markt verwacht nu een verhoging van 0,50 procent. Een renteverhoging van 0,50 procent lijkt een zekerheid. Meer interessant is de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell die kort op het rentebesluit volgt.

Daarin zal deze machtige centrale bankier waarschijnlijk meer vertellen over hoe de Federal Reserve op dit moment naar de economie kijkt. Op basis daarvan kunnen we een beter beeld schetsen van de maanden die voor ons liggen. Als Powell met duidelijkheid komt, dan weten we waar de rente in 2023 ongeveer op gaat pieken.

Europese Centrale Bank ook aan de beurt

Een dag later is het de beurt aan onze eigen Europese Centrale Bank om een rentebesluit te nemen. Hoewel de ECB dit jaar minder agressief te werk ging dan zijn Amerikaanse collega’s van de Federal Reserve, lijkt het op 15 december ook al gas terug te nemen. Ook de ECB zal de rente waarschijnlijk met 0,50 procent verhogen, in plaats van de 0,75 procent die we de vorige vergadering zagen.

Wat dat betreft lijkt het erop dat de centrale banken ook inzien dat ze de rente niet zonder consequenties enorm kunnen opvoeren. Jarenlang heeft de economie gedraaid op een rente van praktisch nul procent en in het geval van de ECB zelfs met een negatieve rente. Je kunt niet verwachten dat je dan agressief de rente kunt verhogen, zonder de economie aan het wankelen te brengen. 

Ze krijgen de inflatie nu langzaam onder controle, maar de vraag is natuurlijk welke prijs ze daarvoor moeten betalen. Als er straks economische problemen komen, bijvoorbeeld in de vorm van een recessie, dan moeten de geldprinters wellicht heel snel weer aan de bak. Dat lijkt een gunstig scenario voor Bitcoin, in ieder geval op de lange termijn.

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen