Regulatie

Bestaande Indiase wet kan 2% heffing opleggen op crypto afkomstig van offshore-exchanges

Naar verluidt zou de Indiase regering ervoor kunnen kiezen om een heffing van 2% te leggen op cryptocurrencies die via offshore-exchanges gekocht zijn. Dit zou kunnen via een ‘egalisatieheffing’, die in de huidige wetgeving ingebakken is.


Voor het eerst in 2016 ingevoerd

Dit blijkt uit een nieuw rapport afkomstig van de Economic Times. Hieruit blijkt dat de al bestaande wet een heffing van 2% kan toevoegen aan de vereffeningsprijs van cryptocurrencies die aangeschaft zijn via buitenlandse (offshore) exchanges, maar wel op de Indiase markt.

Deze heffing valt onder de ‘egalisatieheffing’, die in 2016 in India toegevoegd is. Deze wet wordt bijvoorbeeld ingezet op betalingen voor e-commerce leveringen en diensten aan ‘externe’ bedrijven, zonder vast kantoor in India. In 2020 heeft deze wet echter een kleine update gehad, waardoor deze nu geactualiseerd is. De vorm van belasting wordt nu ook wel de ‘Google Tax’ genoemd. Door de actualisering is de bijgewerkte wetgeving nu een belasting geworden van 2% op diensten die worden geleverd door offshore e-commerce-operators die zaken doen in India.

Een aantal belastingdeskundigen concluderen nu dat dit tarief ook van toepassing kan zijn op in het buitenland gevestigde crypto-uitwisselingen die Indiase klanten diensten verlenen. Hierover meldt een belastingdeskundige het volgende:

“De manier waarop de nieuwe egalisatieheffing geformuleerd en gedefinieerd is, lijkt erop dat deze ook van toepassing zal zijn op cryptocurrency die is gekocht van een exchange die niet specifiek in India gevestigd is.”


Mogelijkheid tot 2% hogere cryptoprijzen

Alhoewel dit nog niet door de Indiase regering bevestigd is, zou dit ervoor kunnen zorgen dat cryptocurrencies in India 2% duurder kunnen worden voor een deel van de klanten. Het lijkt er echter niet direct op dat de Indiase regering dit wil gaan invoeren, want dit is een lastig verhaal zonder een breder regelgevend kader. Dit laatste mist momenteel nog in grote delen. Fiscaal partner bij het belastingadviesbureau ‘AKM Global’, Amiut Maheshwari, zegt hierover het volgende:

“Bij gebrek aan richtlijnen voor de behandeling van crypto-activa, is er grote onduidelijkheid over hoe deze zouden worden behandeld onder de belastingwetten en FEMA (Foreign Exchange Management Act).”

Cryptocurrencies zijn momenteel een groot gespreksonderwerp in India. Waar er gesproken wordt over een mogelijk crypto-verbod, zijn er ook veel crypto-voorstanders. Sommige functionarissen zijn dan ook van mening dat digitale activa’s zoals de Bitcoin (BTC) als een alternatieve activaklasse geclassificeerd moeten worden. Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk waar cryptocurrencies in India staan, mogelijk komt hier snel meer duidelijkheid over. Dit laatste is echter slechts speculatie.