STOP
Bitcoin

Biljoenenfonds Vanguard verbiedt klanten Spot Bitcoin ETF te kopen

The Vanguard Group, een fondsbeheerder dat voor een totaal van 7,2 biljoen dollar aan kapitaal beheert, heeft besloten om het handelen in de Spot Bitcoin ETFs op zijn platforms te verbieden. Waarom? Omdat Bitcoin tegen hun “filosofie” zou ingaan, terwijl Vanguard op hetzelfde moment de op één na grootste aandeelhouder in MicroStrategy is met een aandeel van 9 procent.

Hier klopt iets niet?

Klanten van Vanguard kunnen alleen Bitcoin verkopen

Op dit moment kunnen klanten van Vanguard alleen maar de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) verkopen. Vanguard vangt dus graag geld van mensen die uit Bitcoin willen stappen en die mogelijkheid bieden ze graag aan, maar kopen past niet binnen de filosofie van het bedrijf.

Wat dit nog vreemder maakt, is dat Vanguard dus 9 procent van de aandelen in MicroStrategy bezit. Daarmee bezitten ze in theorie ook een gigantische hoeveelheid Bitcoin voor hun klanten.

In het kader daarvan is het alleen maar raar dat ze de handel in de Spot Bitcoin ETFs op deze manier blokkeren.

Daarnaast mogen mensen toch zelf bepalen waar ze hun geld instoppen? Dat hoeft Vanguard niet voor zijn klanten te bepalen.

Het DNA van Vanguard-oprichter Bogle

Hoewel Vanguard op bepaalde punten afscheid heeft genomen van het DNA van oprichter Bogle, zijn de huidige standpunten volledig in lijn met de manier van denken van de investeringslegende.

In 2017 riep Bogle namelijk dat investeerders Bitcoin zouden moeten “vermijden als de pest.”

Op dat moment handelde de Bitcoin koers op ongeveer 10.000 dollar en was de digitale munt op weg naar het niveau van 20.000 dollar, dat destijds het absolute record was.

“Bitcoin heeft geen onderliggend rendement”, zei Bogle destijds ook nog. Waar je op obligaties nog rente krijgt en aandelen winst uitbetalen, doen Bitcoin en goud helemaal niets. Dat maakt dat Bogle geen vertrouwen had in Bitcoin en blijkbaar denkt Vanguard daar nu nog steeds hetzelfde over.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Tether gaat kapitaal uitlenen aan partijen die handelen in grondstoffen
Rechtszaken kosten crypto-bedrijven $19 miljard in 2024, FTX en Alameda grootste verliezers
AI is een bedreiging voor het financiële systeem
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk