Amerika, bitcoin
Bitcoin

Bitcoin, inflatie, recessies en de mogelijke koerswijziging van de Federal Reserve

Bitcoin is dit weekend weer redelijk stabiel gebleven rond de 19.000 dollar en staat op het moment van schrijven op 19.300 dollar. Het was wederom een rustig weekend voor de cryptomarkt, waardoor steeds meer analisten denken dat het gaat om een gevalletje stilte voor de storm.

Inflatie en de Federal Reserve

De twee grote thema’s die de markt op dit moment in zijn greep hebben zijn de torenhoge inflatie en een potentiële wereldwijde recessie. Na de bekendmaking van de Amerikaanse consumentenprijsindex voor september van afgelopen week, die met 8,2 procent hoger uitviel dan gehoopt, vielen de markten even naar beneden. Het duurde echter niet lang voordat Bitcoin van die koersval herstelde en zelfs richting de 20.000 dollar ging.

Inmiddels is de koers weer “terug bij af” en handelt Bitcoin weer rustig rond de 19.000 dollar. Het is voor de gehele markt nu vooral wachten op een koerswijziging van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, die de touwtjes momenteel vrijwel compleet in handen hebben. Zij hebben het monopolie op de dollar en de Amerikaanse rente. Zodra zij, om wat voor reden dan ook, stoppen met het verhogen van de rente, kunnen we weer omhoog kijken.

Recessie in aantocht?

Om de Federal Reserve te dwingen om van koers te wijzigen moet er iets breken binnen de economie. Als bijvoorbeeld plotseling de werkloosheid omhoog schiet, dan kan dat de Federal Reserve dwingen om de rente te verlagen. De meeste economische indicatoren in de Verenigde Staten lijken op dit moment echter nog relatief stabiel. Het zwakste punt van de Federal Reserve lijkt op dit moment de markt voor Amerikaanse staatsobligaties.

Precies daar heeft de Bank of England enige tijd geleden ook moeten ingrijpen. Japan is momenteel flinke hoeveelheden Amerikaanse staatsobligaties aan het verkopen om de eigen Japanse yen te steunen en ook China schijnt vergelijkbare plannen te hebben.

De Federal Reserve zelf koopt geen Amerikaanse staatsobligaties meer en ook commerciële banken hebben daar geen ruimte meer voor. Er bestaat daardoor een kans dat er geen kopers meer zijn voor Amerikaanse staatsobligaties en dat de rente omhoogschiet, waardoor de Federal Reserve moet ingrijpen. Dat zou een potentiële katalysator voor een nieuwe crypto bullmarkt kunnen zijn.

Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk