Bitcoin crash, inflatie, amerika, dollar
Bitcoin

Bitcoin Koers Onder Druk door Dreiging van Nieuwe Rente Verhogingen

Bitcoin (BTC), de grootste en bekendste cryptocurrency, heeft vandaag een flinke daling meegemaakt. De koers zakte tot $28.900. Hiermee dook de digitale munt voor het eerst sinds 21 juni onder het cruciale niveau van $29,500. Deze daling markeert een nieuwe fase van volatiliteit in de toch al turbulente cryptomarkt.

Onzekerheid omtrent Monetair Beleid in Amerika

De meest recente daling van Bitcoin is nauw verbonden met de aanhoudende onzekerheid in de aanloop naar de cruciale beslissing van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) over haar beleidstarief deze week. Het monetair beleid van de Verenigde Staten heeft een significante invloed op wereldwijde financiële markten, inclusief cryptocurrencies.

Sinds maart 2022 heeft de Fed een agressieve benadering gekozen met betrekking tot haar monetaire beleid, waarbij ze de snelste renteverhogingen in decennia heeft doorgevoerd. In deze periode hebben ze de benchmark leenrentes verhoogd van een historisch dieptepunt van bijna nul naar een huidige bandbreedte tussen 5% en 5,25%.

Deze ongekende actie van de Fed heeft niet alleen de traditionele financiële markten beïnvloed, maar het lijkt ook een directe impact te hebben op de prijsontwikkelingen van cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Effecten van Rente Verhogingen

Rente verhogingen zijn een van de belangrijkste instrumenten van de centrale bank om inflatie te vertragen door de kosten van leningen te verhogen. Dit kan ook het effect hebben van het vertragen van de stijging van aandelen en recentelijk ook cryptocurrencies.

In juni daalde de jaarlijkse inflatie naar 3% in vergelijking met 9,1% een jaar geleden, wat de markthoop versterkte dat de Fed zijn havikachtige houding zou versoepelen. Vorige maand zette de centrale bank voor het eerst in tien opeenvolgende vergaderingen de renteverhoging stop.

Effecten van Rente Verhogingen

Rente verhogingen worden beschouwd als een van de krachtigste instrumenten van de centrale bank om de inflatie af te remmen. Ze bereiken dit door de leenkosten te verhogen, wat in wezen betekent dat het duurder wordt om geld te lenen. Deze strategie heeft niet alleen invloed op traditionele financiële markten, maar blijkt ook een effect te hebben op het tempo waarmee de waarde van aandelen en, recentelijk, cryptocurrencies stijgt.

In juni werd er een merkbare vertraging in de inflatie opgetekend: de jaarlijkse inflatie daalde naar 3%, een aanzienlijke daling ten opzichte van de 9,1% die een jaar eerder werd genoteerd. Deze trend droeg bij aan de groeiende hoop onder beleggers en marktwaarnemers dat de Federal Reserve wellicht een wat milder standpunt zou innemen ten aanzien van haar beleid van renteverhogingen.

In lijn met deze verwachtingen pauzeerde de centrale bank vorige maand voor het eerst haar reeks renteverhogingen, na tien opeenvolgende vergaderingen waarin de rente steeds werd verhoogd.

Verwachte Rente Verhogingen: Druk op Aandelen en Crypto

In juni gaf de Fed aan dat er dit jaar mogelijk nog twee renteverhogingen nodig zouden zijn om de inflatie te bestrijden. Dit vooruitzicht hangt nu als een zwaard van Damocles boven de markt. Met de aankomende beleidsrentevergadering wordt de spanning verder opgevoerd. Volgens de CME FedWatch Tool is er een waarschijnlijkheid van maar liefst 98,9% dat de Fed tijdens deze bijeenkomst een renteverhoging van 25 basispunten zal aankondigen.

Dit vooruitzicht van een mogelijke renteverhoging heeft een negatief effect op zowel de aandelenkoersen als de prijzen van cryptocurrencies. De gedachte aan hogere leenkosten kan beleggers terughoudender maken, wat de vraag naar deze activa kan verminderen en daarmee hun prijzen kan drukken. Zowel de traditionele financiële markten als de crypto-markten kunnen dus de gevolgen ondervinden van dit beleid.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen