Bitcoin

Bitcoin prijs kan op langere termijn omhoogschieten

Ondanks de niet al te best uitziende Bitcoin grafiek, wijzen de patronen van liquidaties op crypto exchange BitMEX op een mogelijke serieuze ‘short squeeze’.


Short squeeze

“Grote kans dat we de komende maanden veel margin calls gaan zien. Financieringspercentages zullen achteraf het bewijs zijn”, zei Bitazu Capital partner Mohit Sorout.

Op 12 maart liquideerde een enorme prijsdaling meer dan een miljard dollar in Bitcoin long contracten. Hierdoor daalde Bitcoin tot $3.600. Een vergelijkbare squeeze kunnen we de komende maanden zien tegen short contracten. Dat zou een sterke opleving kunnen veroorzaken.


Piekangst op Bitcoin markt

Te midden van de pandemie en de stijgende werkloosheidsclaims over de hele wereld, uiten beleggers hun angst. Niet alleen in de cryptowereld was deze angst te voelen. Ook op de traditionele aandelenmarkten en de edelmetalen was er een flinke volatiliteit waarneembaar.

Dit resulteerde in maart in enorm veel paniek gestuurde verkopen. Hoewel Bitcoin sterk is hersteld sinds het tot onder de $4.000 daalde, hebben technische analisten het bereik van $4.000 tot $5.000 geïdentificeerd als een potentieel testgebied voor Bitcoin op korte termijn.

De twee factoren die handelaren momenteel bestuderen om de prijstrend van Bitcoin op langere termijn te voorspellen, zijn de dekkingsgraad van Bitcoin futures contracten en het liquidatiepatroon op BitMEX.


Financieringspercentage

Bij een ‘perpetual swap’, een futures contract zonder vervaldatum, wordt een systeem met de naam ‘funding’ gebruikt om de markt in evenwicht te brengen. Simpel gezegd, wanneer er meer investeerders Bitcoin shorten wordt het financieringspercentage negatief. Als dit gebeurd moeten shorters mensen met een long contract een deel van hun positie betalen.

Vanaf 16 april is het financieringspercentage op BitMEX bijvoorbeeld 0,0564%. Dit betekent dat houders van short contracts houders van long contracten driemaal per dag moeten compenseren met 0,0564 procent van hun positie.

Bitcoins liquidatie patroon op BitMEX. Bron: Skew, Mohit Sorout

Plotselinge prijsstijging

Historisch gezien heeft de Bitcoin prijs aangetoond dat de markt gedurende lange tijd irrationeel kan blijven. Zelfs als shorts longs betalen en de prijs van BTC blijft dalen, blijven de bears druk uitoefenen op de markt. Op de langere termijn maakt dit echter een plotselinge grote stijging met een opeenstapeling van short contracts mogelijk.

In oktober 2019 steeg de prijs van 1 Bitcoin bijvoorbeeld plotseling van $7.500 naar $10.600 in een tijdsbestek van 48 uur. Het werd de “Xi-pomp” genoemd. Het vond namelijk plaats toen de Chinese president Xi Jinping de ontwikkeling van blockchain technologie in China aanmoedigde. Deze koersstijging is hieronder te zien.

BTC USD daily chart. Bron: Tradingview

Sommige analisten zeiden dat de abrupte prijsstijging werd veroorzaakt door een golf van kopers in China. Maar uit gegevens bleek dat een opeenstapeling van short contracts de stijging veroorzaakte.

Als zich in de komende paar maanden een vergelijkbare beweging voordoet terwijl de financieringspercentages negatief blijven, bestaat er een grote kans dat de Bitcoin prijs zich snel herstelt tot hoge weerstandsniveaus.

 

Bitcoin nieuws

Montenegro begint mogelijk met Bitcoin mining
Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
Meer nieuws

Meest gelezen