Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Als je al wat langer meeloopt in de crypto-wereld, dan heb je ongetwijfeld weleens gehoord over de Fear & Greed Index. Dit is een op basis van meerdere factoren samengestelde index die meet in hoeverre er angst of hebzucht in de markt is. Op het moment van schrijven is de laatste all-time high van bitcoin al bijna een jaar geleden en zijn we sinds de start van het jaar ruim 50 procent van de koers kwijt, waardoor er extreme angst heerst.
De Fear & Greed Index geeft momenteel een score van 23/100 af, wat betekent dat het grote publiek momenteel niet over instappen nadenkt. Voordat we de huidige score van de index verder analyseren om te onderzoeken wat dat betekent voor het verdere verloop van de bitcoin koers, gaan we eens dieper op de samenstelling van de index inzoomen. Wat je wellicht niet weet is dat de index voor 25 procent is gebaseerd op de volatiliteit van de koers. Hoe hoger de volatiliteit, hoe hoger de index.
Verder speelt het momentum van de markt en het handelsvolume voor 25 procent mee, weegt het sentiment op de sociale media voor 15 procent mee, kijken ze naar de dominantie van bitcoin en wordt er gekeken naar Google Trends. Normaal gesproken wegen onderzoeken ook voor 15 procent mee in de index, maar die liggen momenteel stil, waarschijnlijk omdat het lastig is om hier op dit moment voldoende mensen voor te vinden.
Opvallend is dat het door de koersgeschiedenis van bitcoin heen juist slim is gewest om in te kopen op het moment dat de angst groot was, zoals vandaag. De onderstaande grafiek is een zogenaamde “heat map” van de Fear & Greed Index. De meer rode cirkels betekenen dat de hebzucht en het optimisme toenemen, terwijl de groene en blauwe cirkels juist angst vertegenwoordigen.
Het is duidelijk dat de Bitcoin koers vaak bodemde op de momenten van extreme angst, terwijl de toppen werden bereikt op de momenten waarop het optimisme groot was. Nu zitten we in een langere periode van extreme angst, wat in theorie moet betekenen dat Bitcoin een bodem vormt. Het lastige is uiteraard dat resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst. Het is nog maar de vraag of en wanneer Bitcoin weer aan een nieuwe bullrun begint.
De euro presteerde recent beter dan Bitcoin ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Hoe kan dat? En kan dat doorzetten?
Vijf nieuwe bedrijven zijn deze week op de Bitcoin-trein gesprongen, en daar zitten ook behoorlijke grote jongens bij.
De Bitcoin koers is stijgende, lijkt uit te breken, en is volgens analisten op weg naar nieuwe all-time highs.
Het modale inkomen stijgt in 2025 naar 46.500 euro. Maar hoe verhoudt zich dat tot de inflatie die jij als consument echt voelt?
Robert Kiyosaki tipt een zwaar onderschatte investering. Volgens hem is het nu hét moment om in deze asset te stappen.
Gemini AI heeft grote verwachtingen van de XRP koers nu Ripple zijn juridische strijd met de SEC na bijna 5 jaar afsluit.