Bitcoin

Bitcoin steeds dichter bij titel ‘Digitaal Goud’

De halving van de Bitcoin komt steeds dichterbij. Dit is dan ook één van de redenen dat Coinbase onlangs het verhaal ‘Bitcoin als digitaal goud‘ heeft gepubliceerd. Wat zijn nou de belangrijkste redenen waarom de halvering die link zal versterken?


Schaars product

In 1971 werd de goudstandaard officieel verbroken. Alhoewel Nederland hier al eerder was uitgestapt, is de waarde van goud, dat in dollars ($) wordt uitgedrukt, sinds de opheffing van de goudstandaard met meer dan 4000% gestegen.

Één van de redenen waarom goud meer waarde heeft dan vergelijkbare metalen, komt vanwege zijn relatieve schaarste. Hiernaast is goud ook lastig te winnen.

Dit komt overeen met Bitcoin (BTC). BTC is ontworpen als een schaars product, zoals goud dat ook is. Ook deelt het nog eenzelfde kenmerk als goud, namelijk dat het lastig te verkrijgen is. Het biedt wel een voordeel: het is veel eenvoudiger over te dragen, en het is tevens overdraagbaar via een communicatiekanaal.


BTC Halving

Vooraf zijn het maximaal aantal Bitcoin-tokens al bekend; 21 miljoen tokens. Deze tokens kunnen worden geslagen. Dit gebeurt doordat een beloning wordt gegeven iedere keer wanneer een volledig blok met transacties is opgelost.

Toen de Bitcoin werd gelanceerd, was de beloning voor een dergelijk blok 50 BTC. Inmiddels is dit al de tweede halving, wat dit aantal terugbrengt naar 12,50 BTC per blok.

De volgende halving van het Bitcoin-netwerk komt in mei 2020. Dit betekent dat na deze halving, ieder BTC blok nog 6,25 BTC oplevert. Dit betekent dat met het huidige tempo dat deze blokken worden gevalideerd, de leveringsuitgifte van Bitcoin op ongeveer 1.7% per jaar uitkomt.
Deze BTC schaarste zou er voor kunnen zorgen dat Bitcoin op gelijke voet komt te staan met die van goud.

Volgens Coinbase zal de voorraad van goud sneller gaan stromen dan elk ander metaal en zal de Bitcoin snel daarna volgen.


Digitaal goud

Doordat het maximale aantal BTC-tokens al vast staat, is het onmogelijk om hier meer bij te drukken. Er kunnen simpelweg niet meer dan 21 miljoen BTC-tokens bestaan. Dit geeft dan ook een voordeel tegenover fiat-valuta, wat bij kan worden gedrukt door centrale banken.

Naarmate centrale banken de geldhoeveelheid op de markt vergroten, is het mogelijk dat economieën gaan floreren. Als de geldhoeveelheid de vraag echter overweldigt, kan hyperinflatie optreden. Dit wordt uiteraard liever vermeden.

Wanneer echter dergelijke gebeurtenissen plaatsvinden, wordt de vraag naar veilige investeringen, zoals goud en Bitcoin, gestimuleerd. Volgens Coinbase rechtvaardigt dit, samen met Bitcoins talloze technologische vooruitgang en versnelde ontwikkeling, Bitcoins titel als digitaal goud.


Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk