Blackrock
Blockchain

BlackRock erkent AI als ’toonaangevende kracht’ om rendement te optimaliseren

In de huidige marktomgeving, die als “ongewoon” wordt beschouwd, kan kunstmatige intelligentie een waardevol instrument blijken te zijn voor beleggers die streven naar rendement.

AI erkent als winstgevende beleggingskracht

BlackRock, een wereldwijd toonaangevend beleggingsbedrijf met een beheerd vermogen van ongeveer $10 biljoen, heeft kunstmatige intelligentie (AI) erkend als een krachtige factor die aanzienlijke winsten kan genereren voor beleggers in de huidige marktomstandigheden die als “ongewoon” worden beschouwd.

In het halfjaarlijkse vooruitzicht heeft het BlackRock Investment Institute zijn argumenten uiteengezet voor een grotere investering in AI en gewezen op diverse “ontwrichtende” trends die naar verwachting de sector in de komende jaren snel zullen laten groeien.

AI kracht
S&P marktkapitalisatie versus relatieve prestaties vanaf 1990. Bron: BlackRock

Het rapport benadrukte met name de toenemende concentratie van winsten in enkele technologie-aandelen binnen de S&P 500, de index die de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten volgt. BlackRock stelt dat beleggen in AI een strategische benadering is om te profiteren van deze concentratie.

“We zijn van mening dat deze uitzonderlijke aandelenmarkt aantoont dat een kracht zoals AI aanzienlijke rendementen kan opleveren, zelfs wanneer de macro-economische omstandigheden niet gunstig zijn.”

Het beleggingsteam van BlackRock ziet automatisering als het meest voor de hand liggende “voordeel” van AI. Hoewel zij erkennen dat banen in de witteboordensector een “verhoogd risico” lopen om geautomatiseerd te worden, stellen zij dat de resulterende kostenbesparingen aanzienlijk hogere winstmarges kunnen opleveren, met name voor bedrijven met hoge personeelskosten en veel taken die eenvoudig te automatiseren zijn.

AI stimuleert bedrijfsinnovatie volgens BlackRock

Het team benadrukte tevens dat deze opkomende technologie gunstig zou kunnen zijn voor bedrijven die momenteel beschikken over waardevolle bedrijfseigen gegevens. Met behulp van AI-gestuurde tools kunnen deze bedrijven slapende informatie benutten en nieuwe, innovatieve modellen ontwikkelen.

In het rapport worden ook enkele belangrijke drijfveren voor groei in het komende decennium genoemd, waaronder de wereldwijde verschuiving naar koolstofarme economieën, de vergrijzing van de bevolking en een snel evoluerend financieel systeem.

Het is niet alleen BlackRock die steeds meer aandacht besteedt aan AI. Matt Huang, CEO van cryptobeleggingsfirma Paradigm, verklaarde in een tweet op 28 juni dat de snelle en gevarieerde ontwikkelingen op het gebied van AI simpelweg te interessant zijn om te negeren.

Desalniettemin zijn niet alle commentatoren overtuigd van de bullish beleggingsthese met betrekking tot AI. Macrofinancieel commentator Financelot deelde met zijn 90.000 volgers op Twitter dat de recente stijging van aandelen in de GPU-fabrikant Nvidia, die in zes maanden tijd met meer dan 180% is gestegen, voornamelijk wordt aangedreven door de vraag naar specifieke AI-gerichte computerchips.

Volgens Financelot zullen de aandelenkoersen van AI-gerelateerde bedrijven aanzienlijk worden beïnvloed zodra de Verenigde Staten exportbeperkingen opleggen voor deze chips.

Hoewel er optimisme heerst over AI, heeft de investeringsgigant de afgelopen weken ook interesse getoond in Bitcoin. Op 15 juni heeft BlackRock een aanvraag ingediend bij de Securities and Exchange Commission voor een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) op de spotmarkt.

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, zal dit het eerste Bitcoin-trustproduct zijn dat rechtstreeks wordt goedgekeurd door de toezichthouder. Senior beleggingsanalisten van Bloomberg schatten de kans op goedkeuring door BlackRock op 50%.

Blockchain nieuws

Ripple brengt een whitepaper uit over CBDC’s
In 2024 vertrouwt 40% van de ontwikkelaars van cryptogames op traditionele gaming
NFT-Platform Enjin migratie van meer dan 200 miljoen NFT’s van Ethereum naar eigen Blockchain
Meer nieuws

Meest gelezen