Blockchain

Blockchain en Deepfakes

Naast nepnieuws en oplichtingen, komen deepfakes nu ook steeds vaker voor. Maar wat zijn dit nou eigenlijk precies en wat kun je hier tegen doen?


Wat zijn deepfakes?

Het idee achter deepfakes is eigenlijk vrij eenvoudig. Deepfakes zijn namelijk video’s waar met behulp van kunstmatige intelligentie een herkenbaar figuur kunnen laten zien. Theoretisch kan dit iedereen zijn en dus ook politieke figuren als Barack Obama of Donald Trump. Ook kan het de oprichter en CEO van Facebook, Mark Zucherberg, zijn. Vervolgens kun je deze ‘personen’ dingen laten zeggen die ze eigenlijk nooit hebben verteld. Hierdoor lijkt het erop dat een persoon echte informatie deelt, terwijl dit eigenlijk gewoon video’s zijn die door een computer zijn gegenereerd. Deepfakes zijn tegenwoordig zo goed dat ze erg lastig te herkennen zijn.


De blockchain-technologie & deepfakes

Hier komt de blockchain-technologie goed van pas. Het is van deze technologie bekend dat het uitblinkt in het verifiëren en bevestigen van iets wat echt is. Hiermee is deze technologie erg geschikt voor gebruik tegen deepfakes.

Dit is dan ook als een oplossing gepresenteerd door Witness Media Lab, in een rapport van 72 pagina’s lang. In dit rapport wordt een algemeen idee uitgebreid beschreven.

Het idee is vrij eenvoudig. Zo kan media, in de vorm van afbeeldingen, video’s en/of audio, worden ondertekend, op geografisch gebied worden getagged en kan het worden voorzien van een tijdstempel. Door dit te combineren kan hun oorsprong worden vastgesteld. Door dit allemaal vast te leggen, wordt er vereist dat applicaties (apps) diverse controles uitvoeren om ervoor te zorgen dat de verzonden gegevens hetzelfde zijn als het bronmateriaal.

Deze gegevens kunnen vervolgens relatief eenvoudig worden vergeleken met elkaar, waardoor je kan zien of het medium gemanipuleerd is, of dat dit het originele bestand is. Dit is dan ook precies wat de blockchain kan doen, alleen wordt dit momenteel voornamelijk uitgevoerd voor cryptocurrencies.

Dit is lost echter niet het hele probleem op. Wanneer hiervoor gekozen wordt, zal er namelijk een effectief systeem moeten worden ontwikkeld dat wordt vertrouwen door meerdere partijen. Hierdoor kan er nog veel tijd overheen gaan voordat er een dergelijk systeem is ontwikkeld en opereert. Wanneer dat precies is, is op dit moment nog onbekend.