Blockchain

Blockchain Smartphone HTC kan Monero (XMR) minen

De Taiwanese smartphonefabrikant HTC heeft laten weten dat haar aankomende Exodus-blockchain smartphone Monero (XMR) kan minen. Naar verluidt is dit mogelijk gemaakt door een samenwerking met het ASIC-chip ontwerpbureau Midas Labs.


Hoog energieverbruik

Dit nieuws komt na een grote bezorgdheid over het energieverbruik van cryptocurrency-miners en de hoge kosten die dit met zich meebrengt. Door het minen, waar mogelijk, over te zetten naar smartphones, wordt dit energieverbruik aanzienlijk verlaagd. De smartphone-mining-app is zo ingesteld dat als de smartphone in gebruik is, of niet in de oplader zit, dat er niet gemined wordt. Hierdoor blijven alle resources van de smartphone klaar voor de gebruiker wanneer deze nodig zijn, zodat de gebruiker niets merkt in prestaties. De eerste ondersteunde cryptocurrency van de nieuwe HTC-Exodus smartphone zal Monero (XMR) zijn.

Volgens de Taiwanese smartphonefabrikant is minen van cryptocurrencies op smartphones een thema dat nog vol onderzocht kan worden. Momenteel (2020) zijn er wereldwijd bijna 3.5 miljard smartphones actief. Mocht de app in de toekomst standaard worden geïnstalleerd op alle smartphones, zou dit de hash-snelheid en mijnkracht op dergelijke netwerken een enorme boost geven in decentralisatie en distributie. Hier zouden danniet specifiek extra crypto-miners voor hoeven worden gemaakt, wat op zijn beurt weer goed voor het stroomverbruik en milieu is. De smartphone-app heeft naar verluidt de naam ‘DeMiner’ gekregen.


Dominantie hash rate

Volgens de CEO en oprichter van Midas Labs, Dr. Jri Lee, is de DeMiner-app zo ontwikkeld dat een smartphone een hashrate kan bereiken die vergelijkbaar is met een desktop pc, terwijl een smartphone uiteraard veel minder stroom verbruikt. Het gevolg hiervan is dat smartphones nu eigenlijk voor het eerst serieus kunnen worden ingezet voor het minen van cryptocurrencies. Hierdoor zal de huidige dominantie in hash rate naar verwachting enorm veranderen. Zo wordt deze hash rate in veel gevallen nu gedomineerd door grote makers van mining-apparatuur. Doordat via deze nieuwe smartphones, krijgt iedereen de mogelijkheid om een crypto-miner in zijn of haar broekzak te steken. Hierdoor wordt verwacht dat de dominantie van de grote makers van mining-apparatuur zal afnemen.

Op de huidige HTC Exodus-smartphonelijn kunnen gebruikers al een volledig Bitcoin-node uitvoeren. Hiermee is het de eerste smartphone wereldwijd die dit kan. HTC heeft hiermee een primeur bereikt. Het bedrijf zal zich in de komende tijd gaan focussen op blockchain-producten, zoals blockchain-smartphones en blockchain-routers. Wanneer de nieuwe HTC-Exodus smartphone in Nederland beschikbaar zal zijn is nog onbekend.