Bolivia Bitcoin
Regulatie

Bolivia heft verbod op Bitcoin en cryptobetalingen op

De Centrale Bank van Bolivia (BCB) heeft het verbod op Bitcoin en cryptobetalingen opgeheven. Hiermee kunnen financiële instellingen transacties met digitale activa uitvoeren in een poging om het betalingssysteem te moderniseren.

Helpen met verbeteren van worstelende economie

De centrale bank verklaarde dat deze stap is genomen om Bolivia te helpen zijn worstelende economie te verbeteren en af te stemmen op de Latijns-Amerikaanse cryptoregelgeving.

Deze wijziging markeert het einde van een verbod op cryptogebruik dat sinds 2014 van kracht was. In december 2020 werd het banken onder Board Resolution N°144/2020 ook verboden om met cryptovaluta te interacteren.

Banken mogen nu cryptotransacties uitvoeren

De nieuwe regelgeving staat banken nu toe om cryptotransacties uit te voeren via goedgekeurde elektronische kanalen. BCB benadrukt echter dat cryptovaluta niet worden geaccepteerd als wettig betaalmiddel. Dit betekent dat hoewel cryptovaluta via banken verhandelbaar zijn, bedrijven niet verplicht zijn ze als betaalmiddel te accepteren.

Als onderdeel van haar Economisch en Financieel Educatieplan plant de BCB ook een bewustmakingsprogramma voor het grote publiek. Dit programma is bedoeld om mensen te informeren over de mogelijke risico’s van cryptovaluta en hoe deze op een verantwoorde manier beheerd kunnen worden.

Cryptoregelgeving in lijn met suggesties van de GAFILAT

De nieuwe wetgeving werd in samenwerking met de Financial Investigations Unit (UIF), de Financial System Supervisory Authority (ASFI) en de BCB opgesteld en trad op 26 juni in werking.

Deze nieuwe wetgeving brengt de cryptoregelgeving van Bolivia in lijn met de suggesties van de Latin American Financial Action Task Force (GAFILAT), waardoor Bolivia zich aansluit bij andere Latijns-Amerikaanse landen die crypto adopteren om de economie te stimuleren.

Alternatieve economische oplossingen in diverse Latijns-Amerikaanse landen

Verschillende Latijns-Amerikaanse landen hebben de afgelopen jaren geworsteld met een falende economie en stijgende inflatie, wat hen dwong naar alternatieve economische oplossingen te zoeken. Bitcoin en andere cryptovaluta zijn uitgegroeid tot populaire vormen van een nieuw economisch model.

El Salvador was het eerste land in Latijns-Amerika en ter wereld dat Bitcoin als wettig betaalmiddel adopteerde, naast de Amerikaanse dollar in 2021.

In Mexico wordt cryptocurrency niet erkend als wettig betaalmiddel, maar het wordt wel geaccepteerd voor waardeoverdrachten en betalingen. Daarnaast heft Mexico belasting op winsten uit cryptovalutaverkopen op gecentraliseerde beurzen.

Brazilië is ook pro-crypto geworden met de introductie van belastingregels in 2023, waarbij een belasting van 15% op cryptowinsten werd ingevoerd.

Argentinië heeft onlangs een pro-Bitcoin-president gekozen in een poging om de ongebreidelde inflatie te bestrijden, naar het voorbeeld van El Salvador.

Regulatie nieuws

Ripple, SEC

Ripple vs SEC rechtszaak: Grote ontwikkelingen deze week?

Ripple vs SEC rechtszaak: Grote ontwikkelingen deze week?
Centrale Bank VAE verleent voorlopige goedkeuring voor AED Stablecoin: Belangrijke stap richting gereguleerde cryptovaluta
Ripple-CEO Garlinghouse steunt Bitnomial in juridische strijd tegen SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk