Exchange

Britse belastingdienst ontvangt klantgegevens Coinbase

De populaire en Amerikaanse cryptocurrency exchange Coinbase heeft diverse klantgegevens over moeten dragen aan de Britse belastingdienst. Dit nadat het land een nieuwe maatregel aangenomen heeft dat van invloed is op klanten met een adres binnen het Verenigd Koninkrijk (VK). Het gaat hierbij enkel over inwoners van het VK die meer dan £5.000 aan cryptocurrencies hebben ontvangen over het afgelopen jaar.


E-mail naar getroffen klanten

Dit deed de cryptocurrency exchange gelukkig niet stiekem. Zo stuurde het bedrijf aan iedereen die hierdoor werd getroffen een e-mail met aanvullende informatie.

In de mail stond vervolgens dat hun accountgegevens zouden worden gedeeld met de HMRC, het ‘Her Majesty’s Revenue & Customs’, ofwel de Britse belastingdienst.

Volgens de populaire cryptocurrency exchange had de Britse belastingdienst aanvankelijk gevraagd voor klantgegevens die tot 2017 teruggingen, maar in een later plan resulteerde dat in een ‘herziene kennisgeving met beperkte reikwijdte’.


Minder dan 3% Britse accounts getroffen

In dit herziene plan, moeten alle handelaren met een Brits adres die over de belastingperiode 2019/2020 meer dan £5.000 op hun Coinbase-account hebben ontvangen, dit melden. Naar verluidt worden minder dan 3% van alle Britse accounts op Coinbase getroffen door deze nieuwe maatregel.

Door goed te overleggen met de Britse overheidsdiensten, wist Coinbase naar verluidt de benodigde gegevens flink terug te schroeven. Hierdoor zijn nu minder accounts getroffen en hoeft er ook minder gegevens te worden uitgewisseld.

Dat de Britse overheidsdienst met deze aanvraag komt is ook niet zo gek. Jaarlijks doen zij nu onderzoek naar dergelijke zaken, en het betalen van belastingen over cryptocurrencies horen hier tegenwoordig ook bij. Coinbase is hier tevens ook lang niet de enige exchange bij die dergelijke informatie moet delen; diverse andere cryptoplatforms zijn ook gevraagd om deze gegevens te versturen, waaronder ook eToro.