Regulatie

Cambodja verkent grensoverschrijdende transacties van mogelijke CBDC

De Nationale Bank van Cambodja (NBC) heeft wederom vooruitgang geboekt met haar digitale valuta-achtige initiatief, bekend als Bakong. Ze hebben inmiddels meerdere mijlpalen onthult.


Meer dan 1.4 miljoen transacties verwerkt

Volgens de projectleider van Bakong, Chea Serey, heeft de digitale Bakong-wallet inmiddels meer dan 200.000 gebruikers. Drie maanden geleden lag dit nog op 100.000 gebruikers. Bakong is in oktober 2020 gelanceerd als betalings- en geldoverdrachtservice, gebaseerd op de blockchaintechnologie. In totaal heeft het digitale geldproject al meer dan 1.4 miljoen transacties verwerkt sinds de lancering, waarmee meer dan $500 miljoen overgedragen is.

Naar verluidt doet de NBC momenteel onderzoek naar grensoverschrijdende transacties via Bakong, in samenwerking met de Thaise Centrale Bank: Maybank. Deze grensoverschrijdende Bakong-betalingen zouden mensen uit Cambodja in het buitenland een ‘veilige en efficiënte manier zouden bieden om geld naar hun families te sturen’.


Verschillende munteenheden in Cambodja

Volgens Serey heeft de lancering van Bakong er uiteindelijk voor gezorgd dat de nationale munteenheid van Cambodja aanzienlijk meer gebruikt wordt. In het land worden 2 verschillende munteenheden gebruikt: de Amerikaanse Dollar en de Cambodjaanse Riel. Het project zal echter niet de doorbraak zijn voor de Cambodjaanse munteenheid. Toch zorgt het voor een positieve ontwikkeling hierin. Serey zei hierover het volgende:

“Er is een ander beleid dat moet worden ingevoerd, zoals een stabiele wisselkoers en inflatie, om het gebruik van de Riel te vergroten.”

Momenteel wordt de Amerikaanse dollar naar verluidt voor ongeveer 90% van alle transacties in Cambodja gebruikt.


Sceptisch over Bitcoin

Hiernaast was Chea Serey sceptisch over de grootste cryptocurrency van het moment: Bitcoin (BTC). Volgens Serey heeft de crypto-industrie een vorm van regulering nodig en moeten er maatregelen genomen worden om de consumenten te beschermen. Hierover zei Serey het volgende:

“Er zijn geen fundamenten en als je investeerders zou toestaan hier op in te gaan. Wie gaat de verantwoordelijkheid nemen wanneer de prijs loopt vast?”


Altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Download de Newsbit App.

appstore
playstore