Celsius Logo
Blockchain

Celsius Network krijgt boete van maar liefst $4.7 miljard

De Federal Trade Commission (FTC) van de Verenigde Staten (VS) heeft een boete van $4,7 miljard opgelegd aan de inmiddels failliete cryptogeldschieter Celsius Network.

Vonnis wordt opgeschort

Het vonnis wordt naar verluidt echter opgeschort om ‘Celsius in staat te stellen haar resterende activa terug te geven aan consumenten in een faillissementsprocedure’.

De officiële aankondiging laat weten dat Celsius en al zijn gelieerde bedrijven permanent worden uitgesloten van “het aanbieden, op de markt brengen of promoten van producten of diensten die kunnen worden gebruikt om activa te storten, om te ruilen, te beleggen of op te nemen”.

Het bedrijf bracht oorspronkelijk diverse crypto gerelateerde producten en diensten op de markt aan consumenten, waaronder entedragende rekeningen, persoonlijke leningen die werden gedekt door hun cryptocurrency-deposito’s en een cryptocurrency-exchange.

Veel ongedekte leningen

De FTC beweerde dat de mede-oprichters Alex Mashinsky, Shlomi Leon en Hanoch Goldstein het platform op de markt brachten als een “veilige plek” voor consumenten om hun cryptocurrency te deponeren, terwijl ze meer dan $4 miljard aan consumentenactiva verduisterden. De mede-oprichters hebben niet ingestemd met een FTC-schikking en de zaak tegen hen zal worden voorgelegd aan de federale rechtbank.

Hiernaast beschuldigde de FTC Celsius ervan $1,2 miljard aan ongedekte leningen te hebben verstrekt, door ten onrechte te beweren dat het een gebruikersverzekering van $750 miljoen had en tot eind 2021 geen middelen had om zijn activa en passiva te volgen. Zelfs tijdens het begin van de bearmarkt voor cryptocurrency in 2022 logen leidinggevenden naar verluidt over het welzijn van het bedrijf. De FTC zei hierover het volgende:

Terwijl ze tegen hun klanten logen om te voorkomen dat ze hun cryptocurrency-stortingen zouden opnemen, beschermden Leon, Goldstein en Mashinsky zichzelf door aanzienlijke sommen cryptocurrency van Celsius af te halen 2 maanden voordat het bedrijf faillissement aanvroeg. Consumenten verloren vervolgens de toegang tot hun spaargeld, studiegeld en gespaard geld voor hun pensioen.

Als slot hebben de Amerikaanse Securities and Exchange Commission en de Commodity Futures Trading Commission op dezelfde dag ook rechtszaken aangespannen tegen Celsius. Tegelijkertijd werd Mashinsky door het Amerikaanse ministerie van Justitie aangeklaagd wegens 7 fraudegerelateerde aanklachten en vervolgens in hechtenis genomen. Celsius vroeg vorig jaar juli al het faillissement aan.

Blockchain nieuws

Ripple brengt een whitepaper uit over CBDC’s
In 2024 vertrouwt 40% van de ontwikkelaars van cryptogames op traditionele gaming
NFT-Platform Enjin migratie van meer dan 200 miljoen NFT’s van Ethereum naar eigen Blockchain
Meer nieuws

Meest gelezen