Regulatie

Centrale bank Kirgizië bezig met wetsontwerp voor crypto-industrie

Naar verluidt werkt de centrale bank van het centraal Aziatische land Kirgizië aan een nieuw wetsvoorstel om de crypto-industrie in het land te kunnen reguleren.


Beschermen consumenten en investeerders

Dit blijkt uit een aankondiging van de Nationale Bank van de Kirgizische Republiek. Hieruit werd duidelijk dat zij bezig waren met de ontwikkeling van een wetsontwerp waarmee de handel en uitwisseling van cryptocurrencies kunnen worden gereguleerd.

Hiervoor is de bank een gesprek gestart met diverse belanghebbenden uit de industrie. Het doel van de regulatie zou zijn om frauduleuze crypto-scams en financiële misdrijven aan te pakken. Consumenten & investeerders in het land worden hierdoor beter beschermd, wat een mooi bijkomend gevolg is.

Andere voordelen zijn dat bedrijven in deze sector gunstige voorwaarden zullen krijgen. Mogelijk zou in de toekomst formeel een digitale valuta van het land worden gelanceerd, dit is echter nog niet bevestigd. Ook is niet bevestigd dat zij hier überhaupt al onderzoek naar doen.

Verwacht wordt echter dat enkele obstakels overwonnen moeten worden voordat de juiste infrastructuur voor een dergelijke nieuwe wet is opgebouwd. Het kan hierdoor nog even duren voordat het wetsontwerp klaar is en geïmplementeerd zou kunnen worden.


Vanaf nu tot 10 december geeft crypto exchange Bybit alle nieuwe en bestaande gebruikers bonussen tot $500! Klik hier.


Gebrek aan regelgeving

Momenteel is er op dit gebied nog een gebrek aan regelgeving in het centraal Aziatische land. Mede hierdoor zijn er ook nog geen harde gegevens over het aantal cryptocurrency gerelateerde bedrijven in het land. Het is hierdoor onzeker welke bedrijven in het land allemaal onder de nieuwe wet zullen gaan vallen, omdat dit simpelweg op dit moment nog niet bekend is.

De bank wil naar verluidt met stevige voorschriften komen voor de cryptocurrency-industrie, om er zo zeker van te zijn dat de consumenten en investeerders zo goed mogelijk beschermd worden. Om een zo breed mogelijk beeld te schetsen van de situatie, om hierdoor met goed passende voorschriften te komen, accepteert de centrale bank van 27 november 2020 t/m 3 december 2020 voorstellen van buitenaf.

Verwacht wordt echter dat een aantal zaken zeker in het wetsvoorstel zullen komen, waaronder de welbekende Know-Your-Customer (KYC) procedure en diverse anti-witwasregelingen die in andere landen ook al in gebruik zijn. Mogelijk wil de bank de inkomsten van crypto-miners tevens gaan belasten, waardoor hier ook nog voorschriften voor zullen moeten worden gemaakt. Wat de aanvullende voorschriften vanuit de centrale bank zullen zijn is op dit moment echter nog niet bekend.