mert-kahveci-NgsjcXt8wls-unsplash
Regulatie

Centrale bank van Turkije: Crypto-regelgeving komt binnen 2 weken

Het is een zware week geweest voor de cryptohandelaren in Turkije. Maar eindelijk is daar wat goed nieuws: de regering heeft een regelrecht crypto verbod uitgesloten.


Regelrecht cryptoverbod is uitgesloten

De gouverneur van de Turkse centrale bank zei vrijdag dat het ministerie van Financiën van plan is om binnen twee weken nieuwe regelgeving omtrent cryptocurrencies aan te kondigen. Hij sloot ook de mogelijkheid van een regelrecht verbod uit. Gouverneur Şahap Kavacıoğlu zei het volgende op het door de staat gesponsorde TRT-kanaal:

“Je kunt het niet oplossen door simpelweg crypto te verbieden, en we zijn niet van plan dat te doen”

Kavacıoğlu specificeerde verder niet wat de aanstaande regelgeving zou inhouden. Wel liet hij doorschemeren dat het de juridische definitie van “crypto” zou verduidelijken. Ook zou het bepalen hoe instellingen crypto zouden moeten opslaan.


Bescherming van de economie

Kavacıoğlu zei dat de nieuwe regelgeving nodig is om het “verontrustend hoge” bedrag dat via cryptovaluta het land verlaat aan te pakken. Hij zei dat hij geen betrouwbare cijfers had om zijn bewering te staven. Wel voegde hij eraan toe: “we weten niet eens of sommige crypto-investeringen die het land verlaten ooit terugkomen.”

Naz Süllü, onderzoeksdirecteur bij de crypto exchange icrypex, vertelde dat de regering wil verduidelijken in welke rechtsgebieden virtuele valuta worden opgeslagen. De hamvraag: “Blijft het in Turkije of niet?”. Overheden verhinderen vaak dat geld hun land verlaat om hun economie te beschermen. En dat is in dit geval logisch aangezien de economie van Turkije het al heel moeilijk heeft.

Vorige week werd het verboden voor betalingsverwerkers (Turkse equivalenten van PayPal) om crypto te verhandelen. Kavacıoğlu zei dat die beslissing noodzakelijk was om het toezicht van de overheid op betalingsnetwerken te herstellen. Betalingsverwerkers hebben een slechte infrastructuur, in tegenstelling tot banken.


Twee Turkse exchanges sluiten

De aankondiging van Kavacıoğlu komt op een kritiek moment voor crypto bedrijven in Turkije. Vorige week stopten al twee crypto-exchanges, Thodex en Vebitcoin, plotseling met handelen en verhinderden hun klanten geld op te nemen. Oğuz Evren Kılıç is een advocaat die enkele van de klanten van Thodex vertegenwoordigt. Hij zei dat de regelgeving voor digitale activa al lang geleden had moeten worden gehanteerd om investeerders te beschermen.

De sluitingen mogen de regering niet afleiden van een rationele aanpak, vertelde Mehmet Türkarslan, juridisch adviseur bij een grote Turkse crypto-exchange. “Goede crypto-regulering kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan de economie van het land.” En het zou de wereld de Turkse crypto-industrie kunnen laten vertrouwen, zei Agah Selim Sesli, senior onderzoeker bij crypto-exchange Bitexten.

De nieuwe regelgeving, zei Süllü, zou waarschijnlijk vereisen dat crypto-exchanges licenties aanvragen en voldoen aan aanvullende normen. Dat zou kunnen betekenen dat sommige van de 31 crypto-exchanges in het land handel zouden moeten stopzetten als ze niet voldoen aan de overheidsnormen.