Bank
Regulatie

Centrale banken van Italië en Zuid-Korea zijn het eens over CBDC-samenwerking

Op 5 december maakte de Bank of Italy via officiële kanalen bekend dat zij een memorandum van overeenstemming heeft gesloten met de Bank of Korea, de centrale bank van Zuid-Korea. Het memorandum heeft betrekking op samenwerking op het gebied van IT- en betalingssystemen en impliceert het wederzijds delen van kennis en informatie.

Focus op ICT-kwesties met betrekking tot afwikkelingssystemen en CBDC’s

De Italiaanse centrale bank benadrukt dat het memorandum gericht is op het gezamenlijk aanpakken van kwesties met betrekking tot informatie- en communicatietechnologie (ICT). Hierbij worden in het bijzonder ICT-kwesties genoemd die verband houden met real-time afwikkelingssystemen en digitale valuta’s van centrale banken, ook wel bekend als Central Bank Digital Currencies (CBDC’s).

Tijdens de aankondiging werd vermeld dat de algemeen directeur van de Bank of Italy, Luigi Federico Signorini, aanwezig was om de overeenkomst te ondertekenen.

Verschillende benaderingen in onderzoek naar CBDC’s

Gedurende het afgelopen jaar hebben zowel Italië als Zuid-Korea onderzoek gedaan naar CBDC’s, zij het met verschillende benaderingen. In Italië heeft de centrale bank zich vooral gericht op interoperabiliteit in oplossingen voor het afwikkelen van transacties via gedistribueerde grootboektechnologie (DLT) en hash-linked contracten, in tegenstelling tot de wholesale CBDC-aanpak die in sommige andere Europese landen wordt gevolgd.

Ondertussen is Zuid-Korea sinds oktober van dit jaar begonnen met het testen van zijn CBDC-infrastructuurtechnologie, waarbij zowel particuliere banken als openbare instellingen betrokken zijn. De technische ondersteuning wordt verleend via de Bank for International Settlements (BIS), en in november kondigde Zuid-Korea aan dat het vanaf 2024 100.000 burgers zal uitnodigen om zijn CBDC te testen.

Hardnekkige oppositie tegen CBDC’s

Hoewel veel regeringen vooruitgang boeken met plannen om CBDC’s te introduceren, blijft er wereldwijd hardnekkige oppositie tegen digitale valuta bestaan. Een Duitse politicus heeft recentelijk aan Cointelegraph laten weten een ‘fervente tegenstander’ te zijn van de digitale euro van de Europese Unie, waarbij zij van mening is dat CBDC’s een inbreuk op de privacy vormen.

In de Verenigde Staten hebben veel publieke figuren zich eveneens uitgesproken tegen de Amerikaanse CBDC. Een podcastpresentator ging zelfs zo ver te beweren dat CBDC’s het einde van het spel zouden betekenen.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen