China Cybercriminaliteit
Regulatie

China pakt Cybercriminaliteit aan: Focus op blockchain en metaverse

Het Opperste Volksparket (SPP) van China, de hoogste vervolgingsautoriteit in het land, heeft aangekondigd zich te richten op het aanpakken van cybercriminaliteit die gebruikmaakt van blockchain- en metaverse-technologieën. Deze beslissing komt na een alarmerende toename van onlinefraude, cybergeweld, en inbreuk op persoonlijke informatie, voortkomend uit de digitalisering van criminele activiteiten.

Stijging in aantal cyberdelicten via Blockchain en Metaverse

Volgens de SPP is er een significante stijging waargenomen in het aantal cyberdelicten die worden gepleegd via Blockchain-technologie en binnen de virtuele wereld van de Metaverse. Criminelen maken hierbij in toenemende mate gebruik van cryptocurrencies om geld wit te wassen, wat het opsporen van illegaal verkregen vermogen bemoeilijkt.

Ge Xiaoyan, de plaatsvervangend procureur-generaal van de SPP, licht toe dat telecomfraudegerelateerde aanklachten met 64% zijn gestegen op jaarbasis. Naast de groei van aan blockchain gerelateerde misdrijven, hebben traditionele vormen van criminaliteit zoals gokken, diefstal, piramidespelen, en namaak ook hun weg gevonden naar de digitale wereld.

Kosten gerelateerd aan internetdiefstal is ook toegenomen

De kosten gerelateerd aan internetdiefstal zijn met bijna 23% toegenomen, terwijl de kosten verbonden aan online namaak en de verkoop van inferieure goederen zelfs met bijna 86% zijn gestegen. Tussen januari en november hebben procureurs actie ondernomen tegen 280.000 individuen vanwege cybercriminaliteit, een stijging van 36% op jaarbasis, wat neerkomt op 19% van alle geregistreerde strafbare feiten.

Daarnaast waarschuwt Zhang Xiaojin, directeur van het Vierde Procuraat van de SPP, burgers en beleggers in digitale activa voor investeringsfraude binnen de lokale cryptoeconomie. Hij benadrukt de opkomst van nieuwe vormen van cybercriminaliteit via metaverse-, blockchain-, en binaire optieplatforms, waarbij digitale valuta’s als hotspots voor dergelijke activiteiten worden gezien.

Hongkong kiest voor een cryptovriendelijkere regelgeving

In tegenstelling tot de benadering van China, heeft Hongkong gekozen voor een cryptovriendelijke regelgeving om zijn digitale activa-ecosysteem te standaardiseren en tevens investeerders te beschermen zonder innovatie te hinderen.

De People’s Bank of China (PBoC) heeft recentelijk in haar financiële stabiliteitsrapport aandacht besteed aan de regulering van cryptocurrency en gedecentraliseerde financiering, met een apart hoofdstuk gewijd aan crypto-activa. Hierin wordt de noodzaak benadrukt voor internationale samenwerking om de sector te reguleren.

In 2021 heeft de PBoC maatregelen aangekondigd om het gebruik van cryptocurrencies op het vasteland van China tegen te gaan, met een oproep tot sterkere coördinatie tussen departementen bij het aanpakken van crypto-activiteiten. Ondanks een bijna algeheel verbod op cryptotransacties en -mining, blijft China een belangrijk centrum voor cryptomining.

Regulatie nieuws

Rechtszaken kosten crypto-bedrijven $19 miljard in 2024, FTX en Alameda grootste verliezers
Heftig debat tussen senator Elizabeth Warren en crypto-voorstander John Deaton
Italië van plan om belasting op cryptowinst fors op te voeren naar 42% in nieuwe begroting 2025
Meer nieuws

Meest gelezen

Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Crypto analist: Alle signalen staan op ‘Mega-Groen’ voor Bitcoin
Tesla verplaatst $765 miljoen aan Bitcoin, grote verkoop op komst?
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk