Blockchain

Chinese Centrale Bank gaat $4.7 miljoen investeren in blockchain-handelsplatform

De People’s Bank of China (PBoC) heeft $4.7 miljoen binnengehaald bij de centrale Chinese overheid voor zijn blockchain-handelsplatform. Het volledige financieringsbedrag wordt verdeeld over een periode van 3 jaar en is bestemd voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten.


Blockchain platform

Het platform, dat gebaseerd is op de blockchain-technologie, is bedoeld om overdrachten eenvoudiger te maken en een ontastbaar grootboek te creëren om informatie veilig over te dragen tussen bedrijven en overheidsdiensten. Het platform werd voor het eerst onthuld in september 2018.

Schattingen zijn nu dat het platform voor ruim $38 miljard aan transacties heeft verwerkt sinds zijn onthulling in 2018, voor 38 banken en bijna 1.900 bedrijven. Het platform zou vele voordelen bieden, waaronder ook het verlagen van de verwerkingstijd van transacties. Zo wordt beweert dat de gemiddelde verwerkingstijd van 10 dagen naar ongeveer 20 minuten is gedaald door gebruik te maken van dit platform. Ook zijn de kosten die worden gemaakt bij deze transacties met circa 6% gedaald.

Om de veiligheid van het platform te kunnen garanderen wordt het platform niet door slechts één partij beheerd. Zo beheerd het ‘Onderzoekscentrum Digitale Valuta’ van de PBoC het platform samen met de Chinese Academie van Wetenschappen, met diverse vooraanstaande Chinese universiteiten en grote lokale banken.


Blockchain in China

Zowel de Chinese overheid als het Chinese bedrijfsleven is de afgelopen maanden een zeer open geweest naar de blockchain-technologie. Zo zijn er in korte tijd honderden nieuwe blockchain bedrijven in het land opgericht. Ook is de centrale bank in het land stappen aan het maken met de digitale versie van hun lokale valuta, de yuan.

Het land neemt ook meerdere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo wordt cash geld bijvoorbeeld bij veel lokale bedrijven niet meer geaccepteerd, omdat dit bijdraagt aan de verspreiding van het virus.