crypto-hack-bithumb
Regulatie

CIA bevestigt dat het aan cryptocurrency-projecten werkt

De CIA heeft Bitcoin misschien niet uitgevonden zoals complottheorieën beweren, maar het runt wel verschillende cryptocurrency-projecten, onthult directeur William Burns.


CIA houdt cryptocurrencies nauwlettend in de gaten

Op Reddit zijn verschillende complottheorieën te lezen, waaronder een theorie die beweert dat de CIA de Bitcoin heeft uitgevonden. Dat is zeker niet waar, maar nu blijkt wel dat de CIA betrokken is bij cryptocurrency projecten.

William Burns, directeur van de Central Intelligence Agency, gaf gisteren namelijk toe dat de CIA meerdere projecten heeft lopen om cryptocurrencies in de gaten te houden.

Hem werd gevraagd of de inlichtingendienst in staat was ransomware-aanvallen vanuit het buitenland te beperken. Burns zei hierop dat zijn voorganger “een aantal verschillende projecten in gang had gezet die gericht waren op cryptocurrency”. Daarnaast is er een open communicatie tussen andere delen van de Amerikaanse regering en wordt alle informatie gedeeld.

Ransomware is een soort kwaadaardige software wat ontworpen is om een computer of netwerk af te sluiten totdat een betaling is ontvangen. Vaak is dit in de vorm van Bitcoin of privacymunt Monero. Eerder dit jaar zijn er al aanvallen op een grote oliepijpleiding en vleesverwerkingsfabrieken geweest. Ook is de IT-infrastructuur van verschillende bedrijven erdoor stilgelegd. De Biden-administratie bestempelde ransomware in juni als een “prioriteit” en zei dat het cryptocurrency-tracking zou gebruiken om het aan te pakken.

Burns maakte niet duidelijk naar welke voorganger hij verwees. Alleen al in de afgelopen vijf jaar zijn er vijf verschillende voorgangers geweest. De meest waarschijnlijke verwijzing is echter naar zijn directe voorganger, David Cohen.

President Biden koos Cohen van januari tot maart als waarnemend directeur. Cohen komt vanuit het ministerie van Financiën dat toezicht hield op het Office of Foreign Assets Control en het Financial Crimes Enforcement Network. Beide hebben bedrijven gewaarschuwd voor het faciliteren van ransomware-betalingen. Met andere woorden, hij is degene die de CIA informatie zou kunnen geven over cryptocurrencies.


Cryptocurrencies als middel tegen criminaliteit

Michael Morell diende onder president Obama twee keer als waarnemend directeur. Ook hij ziet de waarde van Bitcoin in voor de CIA.

Eerder dit jaar noemde Morell blockchain-technologie een “zegen voor surveillance” in een rapport van ‘Crypto Council for Innovation’. Het rapport verdedigde de cryptocurrency tegen beweringen dat de beste use case voor criminele ondernemingen is. In plaats daarvan maakt het openbare karakter van transacties het een “onderbenut forensisch hulpmiddel voor regeringen om illegale activiteiten te identificeren.”

Burns was vaag over wat de CIA precies doet. Hij zei er het volgende over:

“Een van de manieren om ransomware-aanvallen te pakken te krijgen en ze af te schrikken, is door bij de financiële netwerken te komen die zo veel van die criminele netwerken gebruiken. Dat is ook nog eens goed voor de digitale valuta kwestie.”

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk