A pile of cryptocurrencies
Regulatie

CoinGecko: meer dan de helft van de landen wereldwijd hebben crypto-activa gelegaliseerd

Het analytische platform CoinGecko heeft in een recent rapport onthuld dat meer dan de helft van de landen ter wereld cryptocurrency inmiddels heeft gelegaliseerd. Uit de analyse blijkt dat digitale activa goedgekeurd zijn door 119 landen en 4 Britse overzeese gebiedsdelen, wat neerkomt op meer dan 60% van alle landen wereldwijd.

Europese regio leidt in adoptie, maar niet zonder uitzonderingen

In de voorhoede van het adoptieproces bevindt zich de Europese regio, waar 39 van de 41 landen (95%) digitale activa hebben gelegaliseerd. Noord-Macedonië verbiedt echter de circulatie van cryptovaluta, en Moldavië heeft nog geen duidelijke juridische status bepaald.

In Amerika hebben 24 landen cryptocurrencies gelegaliseerd, wat overeenkomt met 77,4% van alle landen in de regio. Bolivia heeft officieel digitale activa verboden, terwijl Guatemala, Haïti, Nicaragua, Paraguay, Uruguay en Guyana geen standpunt over deze kwestie hebben ingenomen.

Azië vertoont een vergelijkbaar percentage van goedkeuring van cryptocurrencies, met 77,7% van de landen die het gebruik van digitale activa hebben gelegaliseerd. Het laagste percentage van mondiale legalisering vond plaats in Afrikaanse staten, waar slechts 38,6% van de landen het gebruik van deze middelen goedkeurde. Onderstaande afbeelding laat zien waar crypto gelegaliseerd is en waar (nog) niet.

Legalisatie en regulering zijn 2 verschillende zaken

Analisten benadrukken echter dat de legalisatie van cryptocurrencies en de uiteindelijke regulering van digitale activa 2 verschillende zaken zijn. Van de 119 landen met legalisatie heeft slechts 52,1% alomvattende wetgeving opgesteld over dit onderwerp. In vergelijking met 2018 is het aantal staten dat wettelijke regulering van cryptocurrencies biedt, met 53,2% toegenomen.

Van de 62 landen die voorop lopen bij wetgeving over digitale activa, zijn er 38 individuele staten buiten de blokken, terwijl 22 deel uitmaken van de Europese Unie. De overige vier zijn Britse overzeese gebiedsdelen.

CoinGecko-experts merken op dat de helft van de landen die cryptocurrencies hebben gelegaliseerd, geen betrouwbaar regelgevingskader hebben geïmplementeerd. Dit roept als slot zorgen op over de bescherming van beleggers en een gebrek aan duidelijkheid voor bedrijven die actief zijn in de sector, aldus analisten.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen