Bitcoin ATM / Geldautomaat
Hack

Crypto-ATM’s steeds populairdere methode voor crypto-scams

De FBI uit Amerika, ofwel de ‘Federal Bureau of Investigation’, heeft een waarschuwing naar buiten gebracht over crypto geldautomaten die steeds populairder worden als methode die oplichters inzetten om geld te ontvangen van slachtoffers.

Document door FBI vrijgegeven

Hierover heeft de FBI een document vrijgegeven, getiteld ‘Cryptocurrency Investment Schemes’. Hierin wordt onthuld dat oplichters zich regelmatig voordoen als een lang verloren vriend of potentiële romantische partner, met als doel om zoveel mogelijk geld van slachtoffers te stelen.

In eerste instantie doen ze zich goed voor, met een zogenaamd ‘echte interesse’ in hen. Dit doen ze echter alleen om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Vervolgens introduceren ze op geleidelijke wijze investeringsdiscussies, waarmee ze geld stelen. Volgens de FBI is de kans dat de slachtoffers hun geld, of een deel hiervan, terugkrijgen nihil.

Steeds vaker Crypto-geldautomaten ingezet

Toch merkte de FBI op dat cryptocurrency-geldautomaten steeds vaker ingezet worden door de oplichters om geld over te maken. Andere bekendere methoden blijven ook nog ingezet, zoals bankoverschrijvingen en prepaidkaarten. De FBI zei hierover het volgende:

Veel slachtoffers melden dat ze werden doorverwezen om overboekingen naar buitenlandse rekeningen te doen of grote hoeveelheden prepaidkaarten te kopen. Het gebruik van geldautomaten met cryptocurrency en cryptocurrency zelf is ook een opkomende betaalmethode. Individuele verliezen in verband met deze regelingen varieerden van tienduizenden tot miljoenen dollars.

De slachtoffers zouden hiernaast regelmatig aangemoedigd worden om meerdere stortingen te doen naar de fraudeurs.

Helaas worden crypto-geldautomaten al langer gebruikt door oplichters die zich voordoen als ambtenaren, wetshandhavers of werknemers van lokale bedrijven en slachtoffers dwingen om hen betalingen te sturen. Dit onder het mom van het betalen van rekeningen of onbetaalde belastingen om eventuele verdere boetes te voorkomen.

Wereldwijd zijn er inmiddels ongeveer 33.500 cryptocurrency gerelateerde geldautomaten. Het overgrote deel (circa 87%) hiervan staat echter wel in de Verenigde Staten. Het is dan ook niet onverwacht dat de meeste van dit type scams in de VS plaatsvinden. Tot slot drong de FBI er bij iedereen op aan om ‘de geldigheid van elke investeringsmogelijkheid te verifiëren’ die door dit soort mensen wordt geïntroduceerd. Ook moet iedereen opletten voor domeinnamen die legitieme crypto-exchanges en verkeerd gespelde URL’s nabootsen en om geen apps te downloaden als de legitimiteit niet kan worden geverifieerd. Het is op dit moment nog niet precies bekend hoeveel er via deze methode is gestolen.

Hack nieuws

Hacker steelt bijna $484.000 aan Ethereum in aanval op Ledger
Meer dan $300 miljoen aan gestolen cryptocurrencies zijn dit jaar bij cryptomixers gekomen
Hackers infiltreren OKX DEX en stelen meer dan $2,7 miljoen in crypto’s
Meer nieuws

Meest gelezen