crypto.com logo
Exchange

Crypto com gaat na het omvallen van FTX ook de reserves publiek maken

Het omvallen van FTX heeft niet alleen maar negatieve gevolgen voor de industrie. Als reactie op het drama bij het gevallen beursplatform, laten steeds meer partijen weten dat ze beginnen met Proof-of-Reserves. De volgende in het rijtje die aankondigt Proof-of-Reserves te adopteren is het grote Crypto.com van Kris Marszalek.

Wat is Proof-of-Reserves?

Het bijzondere aan blockchain technologie is dat het voor beursplatformen de mogelijkheid creëert om aan zijn gebruikers te bewijzen dat ze alle klant-tegoeden daadwerkelijk bezitten. Je kunt bij Crypto.com in de toekomst dus verifiëren dat ze jouw Bitcoin ook daadwerkelijk in hun wallets hebben. Zo ben je er zeker van dat er wat dat betreft niets mis kan gaan.

Het probleem bij FTX was dat ze met klant-tegoeden zijn gaan gokken, om daar een extra rendement op te pakken. Dat is uiteindelijk helemaal misgegaan, waardoor er een groot gat is ontstaan tussen de assets en de schulden die het platform aan zijn gebruikers had.

Wat FTX precies heeft gedaan is op dit moment nog niet duidelijk, maar één van de geruchten is dat ze investeerden in Amerikaanse aandelen. Ook die hebben een zware periode achter de rug, waardoor ze in feite de tegoeden van klanten vergokt hebben. Dat is vreselijk voor de reputatie van de industrie, maar nu ontstaat uit die pijn wel weer een goede ontwikkeling.

Crypto.com en Proof-of-Reserves

Het lijkt een kwestie van tijd voordat Crypto.com, net als Binance en enkele andere grote beursplatformen, gaat beginnen met Proof-of-Reserves. Dat is een goede ontwikkeling, omdat het zo praktisch onmogelijk wordt voor beursplatformen om met de tegoeden van klanten te spelen. Dat is goed voor het vertrouwen in de industrie, maar ook voor Bitcoin zelf. Als beurzen dit namelijk niet doen, dan behoort fractioneel bankieren tot de mogelijkheden.

Fractioneel bankieren betekent dat beurzen zich gedragen als banken en meer Bitcoin uitlenen dan ze daadwerkelijk in kas hebben. Als 1.000 mensen bijvoorbeeld 1 Bitcoin op een beursplatform plaatsen, dan kan het voor die beurs aantrekkelijk zijn om 100 Bitcoin uit te lenen, zonder dat die klanten dat weten.

Dat gaat in principe goed, zolang niet al die 1.000 mensen tegelijkertijd hun Bitcoin opnemen. Dat is deze week bij FTX gebeurd. Je kunt dit het beste zien als een digitale bankrun. Proof-of-Reserves maakt in theorie een einde aan deze praktijken. Zo kunnen beurzen niet meer ‘uit het niets’ Bitcoin creëren en over de rug van klanten geld verdienen.

Exchange nieuws

ABN Amro koopt beleggingsplatform BUX en stopt met de crypto handel
Deze grote Crypto-beurs geeft zojuist Ripple (XRP) aan haar aanbod toegevoegd
Crypto-investeerders trekken massaal hun activa terug na exploit bij HTX-crypto-exchange
Meer nieuws

Meest gelezen