Bitcoin crash, inflatie, amerika, dollar
Bitcoin

Crypto en de grote invloed van het onzekere macro-economische klimaat

We kunnen niet langeren ontkennen dat de cryptomarkt hevig wordt beïnvloed door de macro-economische omstandigheden. De correlatie met de aandelenmarkten heeft eerder dit jaar een nieuw hoogtepunt bereikt en tot op heden heeft de veelbesproken ontkoppeling nog niet plaatsgevonden. Gegeven deze omstandigheden is het voor crypto-investeerders slim om het macro-economische klimaat scherp in de gaten te houden.

Het effect van stijgende rentes

Het jaar 2022 heeft de financiële markten een hoop pijn bezorgd. Dat heeft alles te maken met de recordinflatie die we overal ter wereld zien en de reacties van centrale banken op die inflatie. Centrale banken proberen die inflatie namelijk te bevechten met hogere rentes. Dat zorgt ervoor dat de kosten voor het vergaren van kapitaal stijgen en dat zet de economie onder druk.

Het stijgen van de rente lijkt in 2022 de voornaamste reden te zijn voor de zwakke prestaties van Bitcoin en de cryptomarkt in het algemeen. De extreme dalingen begonnen na de ineenstorting van Terra en het daaropvolgende falen van enkele grote spelers binnen de industrie. Maar die dalingen werden daarna versterkt door de renteverhogingen van de Federal Reserve die de Fed Funds rate van 0 procent tot de huidige 2,25 tot 2,5 procent verhoogden.

Dit is waarom het belangrijk is om de macro-economische omstandigheden nauwkeurig te volgen. Als jij een idee hebt over de mogelijke volgende stappen van de Federal Reserve, de belangrijkste centrale bank ter wereld, dan heb je een voordeel ten opzichte van de rest van de markt. Daarbij is het vooral belangrijk om in kansen te denken en niet heel zwart-wit op één scenario in te zetten.

De rol van institutionele investeerders

Jarenlang werd er binnen de cryptowereld geroepen om de intrede van institutionele investeerders. Dat zou de industrie tot nieuwe hoogten stuwen en precies hetgeen zijn wat nodig is om Bitcoin en de rest van crypto op de wereldkaart te zetten. Nu is dat gebeurd en het resultaat daarvan lijkt vooral dat Bitcoin momenteel wordt behandeld als een risico-asset. Dat wil zeggen dat deze investeerders Bitcoin hetzelfde beoordelen als de meer risicovolle tech-aandelen.

Dat is waarom we zien dat Bitcoin en de rest van de markt een hoge correlatie hebben met aandelenbeurzen als de Nasdaq 100. Simpelweg omdat een grote groep investeerders ze in hetzelfde risico-potje plaatst. Nu we in een klimaat zitten waarin mensen risico van tafel halen, vanwege het onzekere macro-economische plaatje, heeft ook Bitcoin daar last van. Terwijl Bitcoin in theorie een asset is die compleet losstaat van het traditionele financiële systeem.

Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk