CBDC
Bitcoin

Crypto-vriendelijke bank in Singapore gaat met digitale yuan werken

DBS Bank, een crypto-vriendelijke bank die is opgericht door de overheid van Singapore, lanceert een digitale versie van de Chinese yuan, die is ontworpen voor Central Bank Digital Currency (CBDC) betalingen. Volgens een nieuwe persverklaring van de bank, zal de Chinese tak van het bedrijf een nieuw systeem lanceren dat het voor bedrijven mogelijk maakt om CBDC-betalingen te accepteren.

“DBS kondigt vandaag aan dat het als één van de eerste buitenlandse banken in China met de e-CNY gaat werken”, zo valt er in de verklaring te lezen.

Digitale yuan blijft groeien

China introduceerde de digitale yuan in april 2020 en sindsdien is het project stap voor stap gegroeid. In december 2022 waren er meer dan 13,6 miljard e-CNY tokens in omloop. Dat is goed voor een bedrag van ongeveer 1,73 miljard euro.

Wat dat betreft is de adoptie van de digitale versie van de yuan nog niet opzienbarend te noemen, maar getuige deze stap van DBS Bank blijft China op dit gebied stappen zetten.

Ginger Cheng, de CEO van DBS Bank China, zegt dat zijn bank al de eerste succesvolle transactie voor een bedrijf heeft volbracht met de e-CNY. DBS Bank faciliteerde deze transactie voor een cateraar in Shenzhen.

“Door een CBDC-systeem te integreren in de betaalde betalingssystemen voor onze klanten, helpen wij om hen onderneming te positioneren voor een digitale toekomst waarin de Chinese consument de e-CNY gebruikt voor dagelijkse betalingen”, zo vertelt Cheng verder.

Bedreiging voor Bitcoin?

In principe heeft een CBDC van een overheidsinstelling niet zoveel te maken met Bitcoin. Wat dat betreft is het lastig om de e-CNY als een concurrent voor Bitcoin te bestempelen. De buitenwereld heeft er nogal een handje van om dit te doen, waarschijnlijk omdat het allebei digitale valuta zijn.

Over het algemeen houdt de vergelijking daar wel op. De e-CNY bezit immers niet de decentralisatie, transparantie en absolute schaarste van Bitcoin. Met name op het gebied van schaarste zal het lastig zijn voor een CBDC om met Bitcoin te concurreren.

Voor snelle betalingen moet je op dit moment juist weer bij een CBDC zijn. Bitcoin is in de basis niet ontworpen voor snelle betalingen, maar eerder voor het opslaan van kapitaal voor de lange termijn, omdat de schaarste van Bitcoin je beschermt tegen de inflatie in fiatgeld.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen