Een ‘Peg’ vrij vertraald ‘koppeling’ is een systeem met vaste wisselkoersen waarbij de waarde van een crypto is verankerd aan de waarde van een andere valuta of een grondstof. Het wordt gebruikt door stablecoins zoals Tether (USDT) om de waarde van hun cryptovaluta stabiel te houden.
Wat is een crypto-peg?
In de cryptowereld verwijst een peg naar het proces van het koppelen van de waarde van een cryptomunt aan die van een ander actief, meestal een fiat-valuta zoals de Amerikaanse dollar. Het doel van crypto-pegs is het creëren van een stablecoin, een digitale valuta die een stabiele waarde behoudt en de volatiliteit vermindert die gewoonlijk wordt geassocieerd met cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum.
Hoe werkt een 1:1 peg?
Een van de meest voorkomende vormen van crypto-pegs is een 1:1-peg, waarbij de waarde van de stablecoin gelijk is aan de waarde van de fiat-valuta waaraan deze is gekoppeld, zoals de Amerikaanse dollar. Dit type koppeling wordt meestal onderhouden via een onderpandsmechanisme, waarbij de uitgever van de stablecoin een equivalent bedrag van de fiat-valuta in reserve houdt om de stablecoin te ondersteunen.
Een algoritmische peg
Een andere vorm van cryptokoppeling is een algoritmische koppeling, waarbij de waarde van de stablecoin niet is gekoppeld aan een enkele fiatvaluta, maar aan een mandje met valuta’s of grondstoffen. De waarde van de stablecoin wordt vervolgens bepaald door een complex algoritme dat rekening houdt met verschillende economische factoren zoals rentetarieven, inflatie en etc.
Wat zijn de voordelen van een crypto-peg?
Crypto-pegs kunnen voordelen hebben in de cryptowereld, zoals het bieden van een stabiele waardeopslag, waardoor de cryptomunt (stablecoin) in meer praktische toepassingen mogelijk wordt, zoals betalingen, leningen en sparen.
Wat zijn de nadelen van een crypto-peg?
Er zijn echter ook enkele beperkingen en risico’s verbonden aan crypto-pegs. De stabiliteit van een stablecoin hangt bijvoorbeeld af van de stabiliteit van de activa waaraan deze is gekoppeld, die kan worden beïnvloed door een verscheidenheid aan economische, politieke en zelfs natuurlijke factoren.
Bovendien is er behoefte aan vertrouwen in de uitgever van stablecoin om de valuta te behouden en te ondersteunen, evenals naleving van het regelgevende en wettelijke kader. Als dit vertrouwen er niet meer is kan een stablecoin zijn ‘peg’ verliezen met de gekoppelde valuta. Als dit gebeurd zal de stablecoin dus zijn koppeling verliezen en ineenstorten. Precies dit is wat we hebben zien gebeuren met de stablecoin van Terra in 2022.
Samenvatting
Crypto-pegs een mechanisme dat tot doel heeft de volatiliteit in de crypto-wereld te verminderen door de waarde van een crypto-actief te koppelen aan die van een ander actief, zoals een fiat-valuta. Hoewel pegs veel voordelen kunnen bieden, zoals het bieden van een stabiele opslag van waarde en het vergroten van de acceptatie van cryptocurrencies, brengt het ook enkele beperkingen en risico’s met zich mee waarmee rekening moet worden gehouden.
Stablecoin nieuws
Marktkapitalisatie van Stablecoins bereikt hoogste niveau sinds mei 2022
De marktkapitalisatie van stablecoins is gestegen tot een indrukwekkende $173 miljard, een niveau dat sinds mei 2022 niet meer is gezien.
Centrale Bank VAE verleent voorlopige goedkeuring voor AED Stablecoin: Belangrijke stap richting gereguleerde cryptovaluta
Met deze goedkeuring verdwijnt de onzekerheid die ontstond na de invoering van de CBUAE-regelgeving.
Tether wankelt door hype rondom Chinese aandelen
Als we de verhalen van Bloomberg moeten geloven, dan wankelt Tether momenteel door hype rondom Chinese aandelen.