Blockchain

De Amerikaanse luchtmacht besteedt $800.000 aan Crypto Services

De Amerikaanse luchtmacht heeft een contract afgesloten met het bedrijf Chainalysis. Maar waar zijn deze gegevens voor nodig?


Luchtmacht betaalt fors voor services van Chainanalysis

De Amerikaanse luchtmacht heeft een derde deal gesloten met Chainalysis om haar blockchain analysediensten te gebruiken. Hiervan zijn de redenen grotendeels niet nader beschreven.

De luchtmacht hoest een kleine $779.740 op voor deze service volgens het contract. Het contract dateert van 19 mei 2020, en volgt twee andere contracten op die in de voorgaande twee jaar zijn uitgevoerd. Gecombineerd heeft de luchtmacht nu $900.000 uitgegeven aan de analyseservices van Chainalysis. Maar waar betaalt de Amerikaanse luchtmacht eigenlijk voor?

In het contract ontbreken de details. Echter vewijst een beschrijvingstabblad naar een crypto valuta data abonnement. Dit impliceert dat de luchtmacht gebruik maakt van Chainalysis’s blockchain-analysetools, in plaats van dat het gebruik maakt van haar analysetools.

Chainalysis is één van de weinige bedrijven in de crypto wereld die transacties in een reeks blockchains onderzoekt en analytische tools gebruikt om zoveel mogelijk informatie uit de gegevens te halen. Het werkt samen met veel overheidsinstanties, zoals de FBI en de SEC. De analysetools worden gebruikt om criminele activiteiten te volgen die worden uitgevoerd met behulp van crypto valuta.


Waarom heeft de luchtmacht dit nodig?

Casey Bohn, hightech misdaadspecialist bij NW3C, een bedrijf dat wetshandhaving traint op het gebied van high-tech criminaliteit, zei dat Chainalysis mogelijk diensten levert aan het Office of Special Investigations van de luchtmacht. Hij zei:

De OSI is, bij gebrek aan een betere term, de interne FBI van de luchtmacht.”

De OSI doet onderzoek naar de criminaliteit en andere gebieden zoals fraude, vervuiling en misbruik.

“Laten we zeggen dat de luchtmacht een contract aan Boeing verhuurt, en er is een of andere beschuldiging of veronderstelling van een of andere vorm van fraude of misbruik. De OSI gaat dat dan waarschijnlijk namens de luchtmacht onderzoeken”.

De gegevens van Chainalysis kunnen het Office of Special Investigations dus helpen om meer tijd te besteden aan het onderzoeken van misdrijven met crypto-activa. Criminele activiteit waarbij crypto valuta betrokken zijn in opkomst. Bohn denkt dat mensen proberen om creatiever te zijn in hoe ze activa kunnen verbergen.

Bovendien zou de luchtmacht dreigingen op nationaal niveau kunnen onderzoeken, zo vertelde John Jeffries, financieel analist bij CipherTrace. Hoewel de dreigingen divers zijn, zijn sommige bijzonder relevant voor blockchain-analyse. Er wordt grotendeels aangenomen dat de meeste Noord-Koreaanse massavernietigingswapens zijn gefinancierd door diefstal van crypto valuta. Bovendien worden de wapens ook gefinancierd door ransomware campagnes.


Supply chain management

Als alternatief kunnen de blockchain gegevens worden gebruikt voor supply chain management. Daarover zei Jeffreys:

”Op het hoogste niveau is de luchtmacht een behoorlijk geavanceerde technologische tak van het leger. En dus hebben ze veel geavanceerd werk verricht in de blockchain rond supply chain management. De luchtmacht maakt zich grote zorgen over de supply chains die hen naar de blockchain tafel zouden hebben gebracht.”

Supply chain aanvallen worden goed begrepen in de moderne cyberspace. Geavanceerde militaire systemen zijn doorgaans niet verbonden met externe, openbare netwerken, wat betekent dat een cyberaanval lokaal het netwerk zou moeten binnendringen via kwetsbaarheden in de supply chain. Dit was de strategie die de beroemde Stuxnet-aanval van de Verenigde Staten op Iran in 2010 mogelijk maakte. Bohn was het daarmee eens.

“Misschien onderzoeken ze het gebruik van de blockchain voor vliegtuigonderdelen of andere gevoelige items zoals munitie. Of misschien doen ze op de een of andere manier iets met betrekking tot de verdediging van de natie. De luchtmacht heeft jets en gekke dingen die ze willen volgen. Misschien kijken ze naar het bouwen van een soort blockchain technologie om de componenten van een vliegtuig te volgen. Of misschien gaan ze kijken naar het volgen van wapens zoals raketten, ”

Hoe dan ook, blockchain-gegevens worden duidelijk veel waardevoller.