Bitcoin, BTC token
Bitcoin

De decentralisatie van Bitcoin wankelt, volgens CTO van Komodo

De kernfilosofie van Bitcoin als gedecentraliseerde cryptomunt staat onder druk, aldus Kadan Stadelmann, CTO van Komodo. Er is volgens Stadelmann een ontwikkeling gaande, die Bitcoin tot in de kern zou kunnen beschadigen.

Deze verschuiving van de zogenaamde basisprincipes kan de rol van Bitcoin in het financiële landschap herdefiniëren. Moeten we ons zorgen maken?

Macht naar grote mining pools

Sinds de lancering door Satoshi Nakamoto in 2009, wordt Bitcoin geprezen als een baanbrekende kracht voor financiële autonomie en vrijheid, los van de controle van gecentraliseerde financiële instellingen. Recente ontwikkelingen lijken echter in te gaan tegen dit ideaal, en sturen Bitcoin richting wat Stadelmann een “gecentraliseerde paradox” noemt.

Eén van de belangrijkste indicatoren voor deze trend is de concentratie van mining power in handen van een klein aantal mining pools. Foundry USA en Antpool bijvoorbeeld, controleren samen nu al meer dan 50% van de totale hashrate van Bitcoin. Deze concentratie is nog zorgwekkender als je bedenkt dat meer dan 80% van de mining power in handen is van slechts vijf pools.

Verdeling van Bitcoin’s netwerk hashrate – Bron: Statista

Overheid en regulering bemoeien zich

De invloed van overheden en regelgevende instanties bemoeilijkt het plaatje verder. Zo voldoet de Noord-Amerikaanse Blockseer pool niet alleen aan de compliance standaarden van het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC), maar overtreft deze zelfs.

Deze naleving introduceert een mate van overheidstoezicht en -controle die voorheen afwezig was, waardoor de decentrale belofte van Bitcoin verwatert.

“Kortom, een kleine minderheid van miners controleert substantiële resources, wat de decentrale filosofie die Bitcoin claimt te handhaven ondermijnt. Dit scenario stelt het egalitaire karakter van Bitcoin ter discussie en opent gesprekken over de werkelijke begunstigden van deze digitale munteenheid”, aldus Stadelmann.

Amerikaanse instellingen nemen over

Stadelmann vreest ook dat de groeiende betrokkenheid van grote financiële instellingen bij Bitcoin-mining een andere verschuiving naar centralisatie signaleert.

BlackRock heeft bijvoorbeeld aanzienlijke aandelen verworven in twee toonaangevende Bitcoin-miningbedrijven, 6,71% in Marathon Digital Holdings en 6,61% in Riot Blockchain, met investeringen van bijna 383 miljoen dollar. Sinds 2014 is Fidelity Group actief bezig met het minen van Bitcoin. Vanguard bezit daarentegen zo’n 17,9 miljoen aandelen in Riot Platforms en 17,5 miljoen aandelen in Marathon Digital.

En het gaat niet alleen om financiële investeringen. In januari integreerde BlackRock Bitcoin verder in de reguliere financiële markt door een Spot Bitcoin ETF te lanceren. Dit nieuwe financiële instrument beheert nu 272.800 BTC, ter waarde van 17,20 miljard dollar. Zo heeft BlackRock ook veel economische macht binnen het netwerk.

“De toenemende invloed van deze financiële giganten op Bitcoin kan leiden tot een scenario waarin de besluitvorming en controle over het netwerk zich concentreren in de handen van enkelen, in plaats van te worden verdeeld onder een diverse groep deelnemers”, voegt Stadelmann toe.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk