federal reserve
Regulatie

‘De Federal Reserve maakte een grote fout en daar gaan wij voor boeten’

Black Swan auteur Nassim Nicholas Taleb staat bekend om zijn onconventionele blik op de markten. In een nieuw interview met CNBC deelt de beroemde auteur zijn zorgen over de vergissing die de Federal Reserve volgens hem 15 jaar geleden maakte door de rente op nul procent te zetten.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Een volledige generatie van handelaren heeft volgens Taleb geen idee hoe ze moeten opereren in een klimaat waarin de rente plotseling niet meer op nul staat.

Het probleem

De grote vergissing van de Federal Reserve is volgens Taleb dat ze in 2008 in paniek raakten tijdens de mondiale financiële crisis. In die paniek besloot de Amerikaanse centrale bank om de rente naar nul procent te brengen en dat ziet hij als een gigantische fout. “Ze raakten in paniek en probeerden de rente niet naar 3 procent te verlagen, maar gingen volledig naar nul. Zodra de rente op nul staat is het heel lastig om die weer te verhogen. Nu moeten we plotseling weer leren omgaan met een investeringsklimaat waarin de rente niet op nul procent staat”, aldus Taleb.

In die 15 jaar waarin de rente rond het nulpunt zweefde is er een complete generatie aan nieuwe handelaren opgegroeid. “Die hebben geen idee wat rentes betekenen”, zo spreekt de auteur. “Welkom in het nieuwe tijdperk. In het nieuwe tijdperk waarin we meer schulden dan ooit hebben. De primaire taak van de Federal Reserve is om prijsstabiliteit te genereren en monetair beleid is iets voor de korte termijn. De Federal Reserve gebruikte dat gereedschap voor een structurele hervorming. Daar is het niet voor gemaakt en dat is een grote vergissing waar we de prijs voor moeten betalen”, zo is Taleb duidelijk.

Ellende in aantocht?

De uitgesproken crypto-criticus waarschuwt ook voor een verzwakkende vastgoedmarkt, waar ook andere analisten voor vrezen. Jarenlang hebben we gebouwd tegen een rente van 0 procent en plotseling moeten we het doen met rentes van 7 procent of hoger in de Verenigde Staten. Dan zul je zien dat veel bouwprojecten plotseling niet meer uit kunnen.

“Ik weet niet wanneer het komt, maar laten we naar de situatie kijken. Het gaat om meer dan 100 biljoen dollar aan vastgoed. We zitten momenteel niet op een hypotheekrente van 3 procent, maar 7 procent en we zitten nog steeds in de lift”, aldus een pessimistische Taleb.

De grote vraag is natuurlijk waar we ons moeten verstoppen zodra dit ‘kaartenhuis’ in elkaar dondert, zoals Taleb voorspelt. Zou Bitcoin een goede keuze kunnen zijn? Op de korte termijn lijken er maar weinig goede plekken te zijn waar we ons kunnen verstoppen.

Misschien moeten we kiezen voor de Amerikaanse dollar? Goud? Bitcoin? Wie zal het zeggen. Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf bepalen wat als de meest veilige asset om te bezitten voelt. Duidelijk is wel dat de beleidskeuzes van de Federal Reserve voor een hoop ellende en onzekerheid zorgen op de lange termijn.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen