Regulatie

De Keniaanse Centrale Bank waarschuwt voor potentiële risico’s van crypto

De Centrale bank van Kenia heeft bevestigt dat het nog steeds geen plannen heeft om crypto-transacties te ondersteunen. Dit vanwege de potentiële risico’s die cryptocurrencies door hun volatiliteit met zich meebrengen.


Vermijden van P2P-Transacties

Volgens de gouverneur van de bank, Patrick Njoroge, zouden alle Kenianen Peer-to-Peer (P2P)-transacties moeten vermijden. Dit door het simpele feit dat ze niet gereguleerd worden. Hij zei hierover het volgende:

“Er zijn mensen die enthousiast zijn over cryptocurrencies omdat ze het zien als een soort investering die ze groot kunnen winnen omdat de prijzen snel stijgen, dus ze denken dat ze een enorm rendement voor hun investering zullen zien. Maar ik denk dat we daarom zeggen dat voor elke persoon die iets wint, er honderden zijn die iets zullen verliezen.”

Op het ‘World Consumer Rights Celebration Day 2022’ sprak Njoroge. Hier benadrukte hij dat wanneer financiële instellingen in het land ervoor kiezen om dergelijke transacties wel te ondersteunen, ze het risico lopen om hun licenties kwijt te raken.


Wil jij crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Geen afkeer tegen cryptocurrencies

Volgens Njoroge heeft de centrale bank van het land geen afkeer tegen cryptocurrencies, maar wil het het publiek beschermen. Mochten er in de toekomst aanvullende maatregelen genomen zijn waarmee dit bereikt wordt, zal de bank naar alle verwachting dergelijke transacties wel gaan ondersteunen. Volgens Njoroge wordt er met andere spelers en regelgevers over de hele wereld samengewerkt om deze ruimte veilig te maken.

Kenia staat momenteel bovenaan in termen van P2P-transactievolumes voor cryptocurrencies, volgens data afkomstig van Chainalysis. De handel via P2P is het rechtstreeks kopen en verkopen van cryptocurrencies tussen gebruikers, zonder dat hier een tussenpersoon bij komt kijken. Het P2P-handelsvolume vormt een aanzienlijk percentage van alle cryptocurrency-activiteiten in Kenia.

Vanwege het crypto-verbod zorgt dit P2P-ecosysteem voor een aanzienlijk crypto gerelateerde transacties in het land. Het land komt wellicht in de nabije toekomst met een eigen digitale valuta die uitgegeven is door de centrale bank (CBDC). Kenia is een wereldwijd een pionier op het gebied van mobiel geld met een enorme en robuuste digitale geldmarkt. Het land had in december 2021 meer dan 68 miljoen mobielgeldrekeningen, voornamelijk in M-Pesa.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk