Terraform Labs Do Kwon
Regulatie

De SEC wil de mede-oprichter van Terraform Labs in Korea ondervragen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft een verzoek ontvangen om samenwerking te zoeken met Zuid-Korea betreffende het ondervragen van Daniel Shin.

Shin is mede-oprichter van Terraform Labs. Dit verzoek komt in het kader van een lopende zaak tegen het bedrijf en zijn andere mede-oprichter, Do Kwon.

Verzoek is ingediend

Op 16 augustus stemde rechter Jed Rakoff in met het verzoek van de SEC, gedateerd 10 juli. Dit verzoek had betrekking op het ondervragen van de mede-oprichter van Terra, tezamen met het verkrijgen van documentatie van de in Seoul gevestigde betalingsaanbieder Chai Corporation, welke door dezelfde mede-oprichter was opgericht.

De aanvraag van de SEC in juli had tot doel vraagtekens te plaatsen bij de rol van Shin en Kwon binnen Chai, de manier waarop de Terra-blockchain door Chai werd benut, en de informatie die Chai naar buiten bracht met betrekking tot haar connectie met Terraform.

Daarnaast trachtte de SEC eveneens inzicht te verkrijgen in de redenen achter de scheiding tussen Chai en Terraform. Initieel opgericht door Shin en Kwon in het midden van 2019, deelden Chai en Terraform kantoorruimte en personeel tot hun scheiding in 2020.

Geen direct bezwaar

Terraform Labs en Kwon toonden geen bezwaar tegen het verzoek van de SEC en voegden daarnaast hun eigen vragen en verzoeken om documentatie toe. Eerder hebben ze de beschuldigingen van de SEC ontkend.

In februari heeft de SEC een aanklacht ingediend tegen Terraform en Kwon, waarbij gesteld werd dat de cryptocurrencies TerraClassicUSD (USTC) en Terra Luna Classic (LUNC) – voorheen bekend als Terra (LUNA) en TerraUSD (UST) – op frauduleuze wijze werden gepresenteerd en nu in waarde zijn gedaald.

De aanklacht beweerde tevens dat Kwon en Terraform onjuist hebben gepromoot dat Chai de Terra-blockchain gebruikte voor transactieverwerking en afwikkeling.

Volgens de SEC zouden Terraform en Kwon transacties met de Koreaanse won gekoppelde stablecoin TerraKRW (KRT) vervalst hebben om de indruk te wekken dat Chai daadwerkelijk gebruikmaakte van de blockchain.

Ineenstorting van Terra

Het interconnectieve cryptocurrency-ecosysteem van Terra stortte in mei 2022 in, wat resulteerde in de vernietiging van ongeveer $40 miljard aan waarde en een neerwaartse druk op de rest van de cryptomarkt.

In april confronteerden Zuid-Koreaanse aanklagers Shin met diverse beschuldigingen van fraude. Zij beweerden dat hij de risico’s verborgen hield die gepaard gingen met investeringen in de cryptocurrencies die door Terraform werden aangeboden.

Op dit moment verblijft Kwon in Montenegro, waar hij een gevangenisstraf van vier maanden uitzit omdat hij heeft getracht het land te verlaten met een vals Costa Ricaans paspoort.

Naast de lopende zaak van de SEC wordt Kwon ook strafrechtelijk vervolgd in zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea. Beide landen hebben om zijn uitlevering gevraagd.

Regulatie nieuws

Doorbraak in Crypto: SEC-voorzitter uit onverwachte steun voor Spot Bitcoin ETFs
Bitcoin stijgt na besluit van de Federale Reserve om rente onveranderd te laten
Cruciale dag voor Bitcoin: Beslissingen van Fed kunnen koers bepalen
Meer nieuws

Meest gelezen