turkije-vlag
Regulatie

De Turkse cryptoregelgeving bevindt zich momenteel in de laatste fase

In een recente ontwikkeling heeft de Turkse minister van Financiën, Mehmet Şimşek, details onthuld over de aankomende crypto-regelgeving in Turkije. In een interview met het Anadolu Agentschap op 10 januari benadrukte Şimşek dat het wettelijke kader voor cryptovaluta’s in Turkije nu in de laatste fase van ontwikkeling is. Dit kader zal belangrijke definities en licenties voor handelsplatforms omvatten, in lijn met de normen van de Financial Action Task Force (FATF).

Definiëren van cruciale concepten

Volgens Şimşek richt de Turkse overheid zich op het definiëren van cruciale concepten in de cryptowereld, zoals ‘crypto-activa’, ‘crypto-wallets’, en ‘crypto-activadiensten’. De nieuwe regels zullen ook handelsplatformen verplichten om licenties te verkrijgen van de Turkse Capital Markets Board (CMB). Deze stap wordt gezien als een poging om de risico’s voor beleggers in cryptovaluta’s te minimaliseren en te zorgen voor naleving van internationale normen.

Şimşek verduidelijkte dat de komende regelgeving niet zal ingaan op het specifieke belastingregime voor virtuele activa. Hij gaf een voorbeeld van hoe crypto-activa gedefinieerd zullen worden: als immateriële activa die elektronisch gecreëerd en opgeslagen kunnen worden met behulp van gedistribueerde grootboektechnologie, verspreid via digitale netwerken en in staat zijn waarde of rechten uit te drukken.

Breder streven van Turkije

Deze ontwikkelingen zijn onderdeel van een breder streven van Turkije om van de ‘grijze lijst’ van de FATF af te komen. Turkije heeft een aanzienlijke activiteit op het gebied van cryptovaluta, met een geschatte $170 miljard aan transacties tussen juli 2022 en juni 2023, wat het land op de vierde plaats wereldwijd brengt, net achter de Verenigde Staten, India en het Verenigd Koninkrijk.

De nieuwe regelgeving wordt door velen in de crypto-industrie gezien als een belangrijke stap naar het versterken van de legale status en veiligheid van cryptovalutahandel in Turkije.

Regulatie nieuws

Rechtszaken kosten crypto-bedrijven $19 miljard in 2024, FTX en Alameda grootste verliezers
Heftig debat tussen senator Elizabeth Warren en crypto-voorstander John Deaton
Italië van plan om belasting op cryptowinst fors op te voeren naar 42% in nieuwe begroting 2025
Meer nieuws

Meest gelezen

Tether gaat kapitaal uitlenen aan partijen die handelen in grondstoffen
Rechtszaken kosten crypto-bedrijven $19 miljard in 2024, FTX en Alameda grootste verliezers
AI is een bedreiging voor het financiële systeem
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk