Stablecoin

De VS zou stablecoins als effecten kunnen classificeren

In de Verenigde Staten (VS) heeft de republikein Sylvia Garcia een nieuw wetsvoorstel ingediend. Dit voorstel bespreekt stablecoins en hoe de aard van deze cryptocurrency kan worden verduidelijkt door ze als effecten te classificeren.


Stabieler dan traditionele cryptocurrencies

Stablecoins worden vaak als stabielere munten gezien dan de traditionele cryptocurrencies, dit aangezien het feit dat stablecoins vaak aan een fiat-valuta als de Euro (€) of Amerikaanse Dollar ($) wordt gekoppeld.

Volgens verschillende experts zouden er echter gigantische risico’s voor het huidige financiële systeem kunnen zitten door deze stablecoins te introduceren. Hierom is er ook een grote bezorgdheid omtrent de Libra van Facebook.


Wetsontwerp stablecoins uit 1933

Sylvia Garcia heeft een wetsontwerp voor stablecoins gevonden in het toepassingsgebied van de Securities Act uit 1933.

“Het is het gevoel van het Congres dat – (1) digitale activa, bekend als managed stablecoins, investeringscontracten zijn en daarom effecten zijn in de zin die wordt gegeven aan de term in sectie 2 (a) van de Securities Act van 1933; en (2) omdat emittenten van beheerde stabiele munten niettemin beweren dat beheerde stabiele munten geen effecten zijn, is het gepast voor het Congres om duidelijkheid te verschaffen door de wettelijke definities van de term beveiliging te wijzigen, inclusief beheerde stabiele munten, “aldus het wetsvoorstel.

Mocht dit wetsvoorstel worden aangenomen, dan worden alle stablecoins vanaf dat moment gereguleerd door de Amerikaanse SEC. Tevens zal er hierdoor meer duidelijk worden over de aard van alle digitale activa, dus ook niet stablecoins.

Tot slot zou het wetsvoorstel een aantal zorgen over het Libra-project van Facebook beantwoorden en mogelijk wegnemen, mocht deze worden aangenomen.