Solana, SOL
Solana

Deep-dive: Hoe staat het er nu voor met Solana?

Er is de laatste tijd veel discussie omtrent de toekomst van Solana, een layer 1 smart-contract blockchain die in veel opzichten concurreert met Ethereum. De Solana-blockchain staat bekend om het aanbieden van een platform met snelle transactietijden en lage kosten. Daarmee werd het geprezen als de “Ethereum-killer”. Tot nog toe maakt Solana de belofte niet waar.

Een sterke daling in prijs

Solana maakte een snelle groei door tijdens de bullmarkt van 2020-2021 waar het een all-time-high van bijna $260 dollar bereikte. Momenteel staat de prijs van Solana onder de $10, een daling van meer dan 96%. Deze daling is stuk sterker dan de koersdalingen van Bitcoin (-74,5%) en Ethereum (-74,6%) in dezelfde periode. Volgens CoinGecko is het SOL-token gedaald van de vijfde meest waardevolle cryptocurrency begin november naar de 19e plaats. De prijsdaling heeft onder andere te maken met de controverse rond de oprichter van FTX en Alameda Research, Sam Bankman-Fried.

Hoe Solana aan FTX was gekoppeld

Sam Bankman-Fried was een groot voorstander van Solana. Sommige mensen geloven dat de stijging van de prijs van Solana in 2020-2021 sterk werd beïnvloed door zijn marktinterventies en promotie van het project. Zowel Alameda Research en FTX waren vanaf het begin af aan al betrokken bij het Solana project. Ze namen deel in de Initial Coin Offering in 2021 waarmee ze al een vroeg een groot deel aan Solana ter beschikking kregen. Daarnaast had Sam Bankman-Fried via zijn bedrijven ook veel geld geïnvesteerd in SOL-tokens en had hij zelfs een gedecentraliseerde beurs gebouwd genaamd Serum op de Solana-blockchain.

De samenwerkingen tussen Solana en FTX gaan zelfs nog verder. Beidde partijen hebben namelijk ook meerdere malen investeringspartnerschappen gevormd. FTX zette namelijk in samenwerking met CoinShares een Solana-gerelateerd ETP op. Een ETP is een index dat een bepaald product of portfolio aan producten volgt. Voor dit project zou Sam Bankman Fried naar verluidt 1 miljoen Solana munten hebben betaald als initiële financiering.

De Solana Foundation bevestigde in een blogpost dat het op 6 november ongeveer $1 miljoen aan activa op het FTX-platform had staan, rond de tijd dat FTX de opnames van klanten moest onderbreken vanwege onvoldoende geld. De Solana Foundation verklaarde dat deze fondsen minder dan 1% van haar totale fondsen vertegenwoordigen en dat daarmee situatie niet kritiek is.

Volgens de dezelfde blogpost van het Solana-team kochten FTX en Alameda meer dan 50,5 miljoen SOL van de stichting, bij 10% van het totaal aantal SOL-tokens in omloop. Hierbij zit een aanzienlijk deel van de tokens vast tot 2028 in maandelijkse ontgrendeling schema’s. Het is onduidelijk wat er met deze tokens zal gebeuren tijdens het faillissement procedure.

Een instabiel netwerk

De ineenstorting van FTX heeft de reeds bestaande zorgen over Solana vergroot. De Solana-blockchain heeft sinds de lancering talloze storingen meegemaakt, vaak veroorzaakt door vormen van spam die het netwerk overbelasten. Deze problemen houden verband met de kern waardepropositie van Solana als een sneller en goedkoper laag 1-alternatief voor Ethereum. Over het algemeen gaan lagere transactiekosten en hogere snelheden voor een blockchain ten koste van veiligheid en stabiliteit.

Bovendien is de waardepropositie van Solana misschien niet zo aantrekkelijk meer als bij de lancering in maart 2020. In de jaren daarna heeft Ethereum namelijk een aanzienlijke groei gezien in layer 2-producten die snellere en goedkopere transacties bieden, maar nog steeds profiteren van de veiligheid van Ethereum door het gebruik van “rollup”-technologie. Deze uitdagingen zijn aanzienlijk en de crypto-industrie heeft de afgelopen dagen de toekomst van Solana besproken. In het beste geval zullen de resterende ontwikkelaars van Solana het moeilijk hebben om de gezondheid en relevantie van het ecosysteem te herstellen. De hamvraag is of er genoeg zijn met voldoende overtuigingskracht om door te zetten.

On-chain metrieken van Solana

We zien dat perikelen omtrent Solana zich niet alleen vertalen in de prijs. De totale waarde van tokens die zijn ingezet in DeFi protocollen op Solana is zelfs nog dramatischer gedaald, van bijna $10,2 miljard op 9 november 2021 tot minder dan $210 miljoen op het moment van schrijven, een daling van bijna 98%. Solana is nu slechts de 12e grootste DeFi-keten op basis van total value locked (TVL).

TVL Solana - bron: DeFi Lama
Figuur 1: TVL Solana – bron: DeFi Lama

Daarnaast zien we dat het aantal nieuwe adressen sterk afneemt. Waar we in mei op het hoogtepunt bijna 12 miljoen nieuwe wallets in een maand staat dit aantal op het moment op slechts 3.4 miljoen.

Aantal nieuwe adressen
Figuur 2: Aantal nieuwe adressen – bron: The Block

De toekomst van Solana?

Talrijke factoren spelen een rol bij de verdere ontwikkelingen omtrent Solana. Om te beginnen moeten we afwachten hoe de faillissementsprocedure verloopt. Dan moeten we ook afwachten om de impact te bepalen van de renteverhogingen van de Fed, om de inflatie af te koelen.

Er is een grote kans dat naarmate er meer nieuws naar buiten komt over de gevolgen van het FTX-faillissement, er verdere volatiliteit en prijsschommelingen zullen zijn in de crypto markt en voor Solana in het bijzonder.

Solana nieuws

Borroe Solana

Solana breekt record met 100 miljoen actieve adressen, maar bots en lege wallets werpen schaduw op succes

Solana breekt record met 100 miljoen actieve adressen, maar bots en lege wallets werpen schaduw op succes
Standard Chartered: Solana (SOL) gaat beter presteren dan Ethereum en Bitcoin
Crypto analist: Solana zal binnen drie maanden de $260 bereiken
Meer nieuws

Meest gelezen

Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Blockstream haalt $210 miljoen op: Kan dit de schaalbaarheid van Bitcoin verbeteren?
Gevaarlijke voor Bitcoin: verkoopgolf van $500 miljoen in aantocht?
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk