Ethereum Merge
Ethereum

Deep-dive: Is Ethereum nog steeds het beste smart contract platform?

Ondanks het negatieve marktsentiment dat er op het moment heerst blijft crypto zich door ontwikkelen. Bij de smart contract platformen blijven nieuwe updates elkaar opvolgen. Wij vonden het eens tijd om de huidige staat van dienst van verschillende projecten te controleren. In deze analyse duiken we dieper in op Ethereum (ETH), Solana (SOL) en Cardano (ADA). 

Recente Ontwikkelingen

Cardano (ADA)

Cardano timmert al ruim 5 jaar aan de weg. Toch zag het pas vorig jaar zijn smart contract functionaliteit live gaan op het netwerk. De cijfers van oktober laten zien dat er meer dan 1100 projecten worden gebouwd op Cardano. Meer dan 100 hiervan zijn inmiddels gelanceerd. 

Het aantal smart contracts groeit ook constant door. In Januari van dit jaar waren er ongeveer 1000 smart contracts actief op het netwerk, momenteel is dit in minder dan een jaar tijd bijna verviervoudigd tot ongeveer 3700 smart contracts. Het laat zien dat Cardano hard blijft groeien en door ontwikkelen ondanks de sterke prijsdaling en onzekerheid in de markt.

Cardano registreerde in november de hoogste ontwikkelingsactiviteit op Github (zie figuur 1) en waren er 100.000 nieuwe wallet registraties. Daarnaast werd de nieuwe algoritmische stablecoin genaamd aangekondigd genaamd Djed. Deze zal in 2023 worden gelanceerd.

Figuur 1: Ontwikkelingsactiviteit op Github – Bron: ProofOfGitHub

Solana (SOL)

Solana heeft de afgelopen maand met veel problemen te kampen gehad. Dit heeft grotendeels te maken gehad met de crash van FTX. FTX en Almeda bezaten beide veel Solana.

Desondanks blijven interessante ontwikkelingen de revue passeren. Zo lanceert er vandaag, op 12 december, een Ethereum Virtual Machine (EVM) op het Solana netwerk genaamd Neon. Daarnaast kondigde de founder van Solana op het Solana Breakpoint event een nieuwe second layer oplossing aan genaamd Firedancer. Deze moet de kans op het uitvallen van het netwerk vrijwel nihiliseren. Als laatst wordt er aan een Solana smartphone gewerkt die vroeg in 2023 zal worden gereleased.

Ethereum (ETH)

De langverwachte merge vond natuurlijk plaats in september. Hierdoor is Ethereum officieel overgestapt van een proof-of-work consensus mechanisme naar een proof-of-stake mechanisme. Daarnaast werd een nieuwe fase aan de roadmap van Ethereum toegevoegd genaamd de Scourge. Het doel van de Scourge is om betrouwbare en neutrale transacties te verzekeren.

Metrieken

In deze sectie behandelen we verschillende metrieken om de 3 altcoins Cardano (ADA), Solana (SOL) en Ethereum (ETH) te vergelijken. De metrieken die we behandelen worden hieronder verder toegelicht en bestaan uit 1) aantal wallets op het netwerk, 2) actieve wallets en 3) totaal aan transacties.

1. Aantal wallets op het netwerk

Het aantal wallets op een netwerk is een goede indicatie van de adoptie van het netwerk. Naarmate het aantal wallets blijft groeien is dit een indicatie van groei. Stagnerende groei is een slecht teken voor een netwerk omdat de concurrentie groot is in de blockchain industrie.

Cardano (ADA)

Het Cardano netwerk heeft momenteel ruim 3.7 miljoen wallets op het netwerk. Het aantal wallets groeit op het netwerk met ruim 100.000 wallets per maand, hoewel de groei in verhouding imposant is is het totaal aantal wallets relatief klein in vergelijking tot andere coins (zie Solana en Ethereum).

Totaal aantal Cardano wallets
Figuur 2: Totaal aantal Cardano wallets – Bron: Cardano Blockchain Insights

Solana (SOL)

In onderstaande Figuur is het totaal aantal wallets op het Solana netwerk te zien. Solana groeit hard wat betreft totaal aantal wallets, zo heeft het netwerk momenteel ruim 15 miljoen wallets. Opvallend is dat het netwerk hiervoor slechts 2 jaar voor nodig heeft gehad.

Totaal aantal Solana wallets
Figuur 3: Totaal aantal Solana wallets – Bron; Dune Analytics

Ethereum (ETH)

Het aantal wallets op het Ethereum netwerk is bij uitstek het grootst vergeleken met de Cardano en Solana. Het netwerk ondervindt een constante groei van ruim 200.000 wallets per dag en heeft momenteel ruim 215 miljoen wallets op het netwerk.

Totaal aantal Ethereum wallets
Figuur 4: Totaal aantal Ethereum wallets – Bron: Etherscan

2. Actieve wallets

Hoewel groei in wallets belangrijk is is het ook essentieel dat de wallets actief blijven. Actieve wallets is een goede indicatie van de betrokkenheid van gebruikers. Een actief netwerk is een indicatie van een sterke ontwikkeling.

Cardano (ADA)

In Figuur 5 is het aantal actieve wallets op het Cardano netwerk te zien. Duidelijk is dat het netwerk een flinke daling in actieve adressen heeft ondervonden in de huidige bear market. In februari van 2022 waren er op het netwerk nog bijna 300.000 actieve wallets per dag. Momenteel is dit afgezakt onder de 50.000 wallets per dag, een daling van ruim 80%.

Actieve wallets Cardano
Figuur 5: Actieve wallets Cardano – Bron: Messari

Solana (SOL)

Op het Solana netwerk zien we ook een afname in het aantal actieve wallets, ook hier is te zien hoe sinds de bear market de activiteit is afgenomen. In maart/april van dit jaar zagen we significante activiteit van meer dan 3.5 miljoen wallets per dag. Momenteel is de activiteit flink afgenomen tot onder de 0.5 miljoen wallets per dag (een afname van ongeveer 85%).

Aantal actieve Solana wallets
Figuur 6: Aantal actieve Solana wallets – Bron: Solscan

Ethereum (ETH)

Als we kijken naar Ethereum zien we het negatieve effect van de bear market minder terug. Op sommige dagen zagen we zelfs sterke pieken in activiteit op het netwerk. Zo ondervond het Ethereum netwerk een record in het aantal actieve wallets op 9 december met ruim 1.4 miljoen actieve wallets op een dag. Een significante stijging van het voorgaande activiteit record in juli van ongeveer 1 miljoen actieve wallets op een dag (ongeveer 40% stijging). Momenteel is de activiteit iets afgezwakt tot bijna 600.000 actieve wallets per dag.

Figuur 7: Aantal actieve Ethereum wallets – Bron: Etherscan

3. Aantal transacties

Naast actieve wallets kunnen we met het aantal transacties ook inzicht krijgen in de grootte van activiteit. Veel en grote transacties kunnen inzicht geven in de mate van adoptie op het netwerk.

Cardano (ADA)

Figuur 8: Transacties Cardano – Bron: Bitquery

Solana (SOL)

Het aantal transacties op het netwerk is opvallend genoeg aan het groeien over het afgelopen jaar ondanks de afname in actieve wallets. Het laat zien dat een kleiner deel van de gebruikers steeds actiever worden. Dit suggereert dat een deel van de huidige gebruikers een steeds sterkere overtuiging krijgt in het netwerk. Momenteel is het aantal dagelijkse transacties op het netwerk dichtbij een all-time high met ongeveer 320.000 transacties per dag. 

Figuur 9: Aantal Solana trasacties – Bron: Solscan

Ethereum (ETH)

Zoals we ook zagen in het aantal actieve wallets is opvallend genoeg een sterke piek te zien in het aantal dagelijkse transacties op het Ethereum netwerk. Zo piekte op 9 december het aantal transacties tot ongeveer 1.9 miljoen per dag, een nieuw record op het Ethereum netwerk. Momenteel is de activiteit wat gezakt tot 1 miljoen transacties per dag. 

Aantal Ethereum transacties
Figuur 10: Aantal Ethereum transacties – Bron: Etherscan

Conclusie

In Tabel 1 zien we de marketcap, het aantal wallets, actieve adressen en het aantal transacties op de netwerken (Cardano, Solana en Ethereum) in een rijtje staan. Het is direct duidelijk dat Cardano relatief laag scoort op de metrieken, zeker vergeleken met Solana. Zo heeft Solana 10x meer actieve wallets per dag dan Cardano maar is de marketcap van Solana de helft van Cardano. Daarnaast valt ook op dat Solana relatief vergelijkbare hoeveelheid actieve wallets heeft met Ethereum terwijl de marketcap ondertussen 30x kleiner is.

Solana lijkt dus ondergewaardeerd op basis van deze metrieken. Hierbij moet wel vernoemd worden dat er veel onzekerheid heerst omtrent Solana sinds de FTX crash. Op het Ethereum netwerk zien we wel veel meer transacties en en een stuk meer wallets. Zo heeft Ethereum bijna 15x zoveel wallets als het Solana netwerk, hiermee wordt duidelijk waarom de marketcap van Ethereum aanzienlijk hoger is. 

MarketcapAantal WalletsActieve WalletsAantal Transacties
Cardano (ADA)$10,9 miljard3,7 miljoen50.000 per dag60.000 per dag
Solana (SOL)$5,0 miljard15 miljoen500.000 per dag320.000 per dag
Ethereum (ETH)$153 miljard215 miljoen600.000 per dag1.000.000 per dag

Ethereum nieuws

JP Morgan: Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, Halving al ingeprijsd
SEC duwt deadline Invesco Galaxy Spot Ethereum ETF naar 2024
Crypto analist voorspelt Ethereum koers van 3.400 dollar
Meer nieuws

Meest gelezen