Ethereum, ether
Ethereum

Deep Dive: Onderzoek naar Ethereum’s Netwerkproblemen

In de Deep Dive van vandaag richten we ons op de huidige situatie van Ethereum (ETH). In de afgelopen periode hebben zich intrigerende gebeurtenissen afgespeeld binnen dit populaire netwerk.

Ondanks problemen bij het voltooien van blocks blijft de koers verbazingwekkend stabiel. Wat betekent deze situatie eigenlijk voor Ethereum? En wordt de impact hiervan weerspiegeld in de on-chain data? Tijdens deze uitgebreide verkenning zullen we antwoorden geven op deze cruciale vragen.

Recente Ontwikkelingen van Ethereum

In de recente weken hebben we een periode van opmerkelijke rust waargenomen binnen de koersbewegingen van Ethereum en de gehele cryptomarkt. Aan het begin van dit jaar was er een indrukwekkende stijging van de koersen te zien, terwijl de laatste weken de volatiliteit aanmerkelijk is afgenomen. Ondanks deze stabiele prijstrend waren er enkele zorgelijke nieuwsitems met betrekking tot het populaire blockchain-netwerk. In het volgende gedeelte lichten we enkele van deze belangrijke nieuwsberichten toe.

Annulering van Ethereum ETF

Het gerenommeerde Amerikaanse vermogensbeheerbedrijf Grayscale Investments heeft de uitvoering van een Ethereum Futures ETF gestaakt. Na een waarschuwing van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), hebben zij hun ETF plannen moeten opbergen.

Een vergelijkbare beslissing is genomen door Bitwise Investments, een crypto-fonds, die eveneens haar plannen voor een Ethereum ETF heeft geannuleerd. De groeiende bezorgdheid onder gebruikers en investeerders betreft het mogelijke standpunt van de SEC om Ethereum als een effect te beschouwen, wat aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de gehele cryptosector.

Problemen met finaliseren Ethereum blocks

Afgelopen week ondervond het netwerk voor het eerst problemen met het afronden van blocks. Ethereum maakt gebruik van een Proof of Stake (PoS) protocol, waarbij validators voorstellen doen om een block – dat een cluster van transacties bevat – aan de totale blockchain toe te voegen. Voordat een block kan worden opgenomen, moeten andere validators dit goedkeuren, een proces dat doorgaans zo’n 15 minuten in beslag neemt en wordt aangeduid als het ‘finaliseren’ van een block.

Wanneer validators echter moeite hebben om een block te finaliseren, kan er een zogenaamde ‘inactivity leak’ optreden. In dit geval worden validators bestraft voor het vertragen van de block finalisering, een mechanisme ontworpen om het netwerk te stimuleren het probleem aan te pakken.

Een vertraging bij de validatie van blocks brengt risico’s met zich mee voor de integriteit van het netwerk. Zo wordt het netwerk op dat moment kwetsbaarder voor aanvallen van kwaadwillende partijen. Daarnaast heeft het gevolgen voor het gebruiksgemak van het netwerk, aangezien transacties vertraging oplopen, waardoor smart contracts niet uitgevoerd kunnen worden. Dit kan leiden tot een verlies van vertrouwen bij de gebruikers van het netwerk.

Een duik in de data

De complicaties bij het valideren van het Ethereum-netwerk zijn verre van ideaal en kunnen potentiële gevolgen hebben voor de netwerkinfrastructuur, alsook voor het vertrouwen van gebruikers en investeerders. In dit segment zullen we ons verdiepen in de on-chain data om te onderzoeken of deze problemen een impact hebben gehad op het gebruik van het netwerk. Verder zullen we de prijsontwikkelingen analyseren om eventuele veranderingen in het vertrouwen binnen de industrie te detecteren.

On-chain data analyse Ethereum

On-chain data biedt een waardevolle blik op het feitelijke gebruik en de acceptatie van een netwerk. In dit deel van de analyse zullen we onderzoeken wat de gevolgen zijn van de validatieproblemen voor het Ethereum-netwerk, en of deze problemen het gedrag van de gebruikers op een of andere manier hebben beïnvloed.

Gemiste slots op het Ethereum netwerk

De validatieproblemen worden duidelijk weerspiegeld in de on-chain data. Figuur 1 illustreert het percentage gemiste validatieslots binnen het netwerk. Een gemist validatieslot betekent een vertraging in de transactieverwerking, waardoor de algemene infrastructuur van het netwerk kan stagneren en verschillende dApps vast kunnen lopen.

Uit de figuur blijkt dat er op 11 en 12 mei een sterke stijging plaatsvond in het aantal gemiste slots. Normaal gesproken ondervindt tussen de 0,5 – 1% van alle slots een vertraging. Tijdens de problemen op 12 mei escaleerde deze vertraging echter tot ruim 3,5%, een opmerkelijke toename vergeleken met het gemiddelde.

Gelukkig toonde het netwerk veerkracht en verminderde de vertraging de volgende dag aanzienlijk tot bijna 1% van alle (dagelijkse) slots.

Percentage van gemiste slots op het Ethereum netwerk
Figuur 1: Percentage van gemiste slots op het Ethereum netwerk (bron; Glassnode)

Dagelijkse gebruik van het Ethereum netwerk

Om een dieper begrip te krijgen van de netwerkproblemen en hun mogelijke invloed op de adoptie van het netwerk, nemen we de transactieactiviteit onder de loep. Figuur 2 illustreert het aantal dagelijkse transacties op het Ethereum netwerk. Het valt op dat er een daling in het aantal dagelijkse transacties is op 11 en 12 mei (aangeduid met de rode pijl). Echter, in verhouding tot de totale activiteit in de afgelopen maanden is deze daling relatief klein en herstelt de transactieactiviteit zich meteen op 13 mei.

Deze data suggereert dat gebruikers in hun gedrag nauwelijks veranderingen hebben vertoond als gevolg van de validatieproblemen. Het vertrouwen in het netwerk en het gebruik ervan blijken stabiel te blijven.

Dagelijkse transacties (per seconde) op het Ethereum netwerk
Figuur 2: Dagelijkse transacties (per seconde) op het Ethereum netwerk (bron; Glassnode)

Prijs analyse Ethereum

Naast de netwerkactiviteit bekijken we ook de prijsontwikkeling van ETH. Figuur 3 toont het koersverloop van de populaire cryptocurrency gedurende de afgelopen 30 dagen. Het valt op dat er inderdaad een aanzienlijke terugval is tussen 11 en 13 mei. Zo begon de koers op 11 mei rond de $1.845 en bereikte het een lokaal dieptepunt van ongeveer $1.755 op 12 mei. Dit komt overeen met een daling van 5% in slechts 24 uur. Hoewel dit een aanzienlijke daling is, is het in vergelijking met eerdere koersdalingen niet alarmerend.

Wat opmerkelijk is, is dat de koers vrij snel herstelde na de afname van de netwerkproblemen op 13 mei. De koers steeg snel tot $1.810 en beweegt momenteel nog steeds rond deze waarde. Hieruit blijkt dat het vertrouwen en het sentiment onder gebruikers en investeerders redelijk stabiel is gebleven en dat er nauwelijks paniek in de markt is ontstaan. Het demonstreert dat de gebruikersbasis een sterke overtuiging heeft in het potentieel van het netwerk en ondanks de opkomende problemen vastbesloten is om van het netwerk gebruik te blijven maken.

Koersverloop van ETH over de afgelopen 30 dagen
Figuur 3: Koersverloop van ETH over de afgelopen 30 dagen (bron; CoinGecko)

Conclusie

De validatieproblemen binnen het Ethereum-netwerk vormen een legitieme reden voor gebruikers en investeerders om hun zorgen te uiten over het netwerk. Ze kunnen immers complicaties veroorzaken, zoals het vastlopen van dApps en een verhoogd veiligheidsrisico. Echter, ondanks deze uitdagingen, lijkt het erop dat gebruikers en investeerders nauwelijks gereageerd hebben op de netwerkproblemen. Het dagelijks gebruik en de koers van de munteenheid zijn opvallend stabiel gebleven. Dit weerspiegelt de sterke overtuiging en het vertrouwen van de Ethereum-gebruikers in het netwerk en ook de huidige paniek in de markt blijft laag.

Desalniettemin tonen de validatieproblemen aan dat de transitie van Ethereum naar een Proof of Stake (PoS) netwerk enkele groeipijnen met zich meebrengt. Het is essentieel om in de toekomst te blijven volgen of deze initiële problemen verminderen in frequentie en opgelost worden, zoals te verwachten is bij een gezond en zich ontwikkelend netwerk. Uiteraard zullen we deze ontwikkelingen nauwgezet blijven volgen.

Ethereum nieuws

Ethereum ETF gelanceerd in Australië: Wat maakt dit fonds uniek?
Dit kan een groot probleem voor Ethereum worden
Vitalik Buterin dumpt opnieuw voor $1,6 miljoen aan memecoins
Meer nieuws

Meest gelezen

Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Blockstream haalt $210 miljoen op: Kan dit de schaalbaarheid van Bitcoin verbeteren?
Crypto analist: Alle signalen staan op ‘Mega-Groen’ voor Bitcoin
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk